13:53 / 09.02.2021.

Autor: Hina

Vidović Krišto pozvala na neopozive ostavke u pravosuđu

Karolina Vidović Krišto

Karolina Vidović Krišto

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto pozvala je u utorak na neopozive ostavke suce Vrhovnog suda, članove Državnog sudbenog vijeća (DSV) te glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek "zbog opće društvene nepravde koju su prouzročili".

- Pozivam ih da podnesu neopozive ostavke zbog opće društvene nepravde koju su oni svojim radom i neradom prouzročili, kazala je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.


Posebno je izdvojila slučaj Kornatske tragedije u kojoj je 12 vatrogasaca izgubilo život, a bivši vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Dražen Slavica nakon 13 godina je oslobođen krivnje. Nabrojala je i slučaj suca Ivana Turudića te slučaj Nanbudo.


- Hrvatsko pravosuđe je servis moćnih struktura, selektivno, a na slučaju protuzakonite fešte u Splitu smo vidjeli i duhovnu i intelektualnu razinu našega pravosuđa, ocijenila je Vidović Krišto.


-Društvo u kojem pravosuđe ne obavlja savjesno svoje zadaće je društvo u kojem se ne znaju pravila, a takvo društvo ubija kreativnost, demotivira marljivost i rad a motivira gramzljivost i zlouporabe i stvara društvenu depresiju, zaključila je zastupnica.


Ističe da hrvatski građani kao i svi u EU-u imaju pravo na jednakost pred zakonom i zakonsku zaštitu te da od tih zahtjeva neće odustati.


U dopisu Vrhovnom sudu, DSV-u i glavnoj državnoj odvjetnici Hrvoj-Šipek, Vidović Krišto, osim što poziva na neopozive ostavke, navodi i da su "pravosuđe svojim nepravednim odlukama, odugovlačenjima i razvodnjavanjem pravosudnih slučajeva, a pravosudni dužnosnici svojim ponašanjem, glavni uzročnici gospodarskih, socijalnih i političkih problema u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!