Vidović Krišto: Ukidanje mjere roditelj odgajatelj protuustavno i protuzakonito

08.12.2021.

12:56

Autor: V.G./HRT/Hina

Karolina Vidović Krišto

Karolina Vidović Krišto

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je dopis gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću kojim traži da odustane od ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, ocijenivši ukidanje protucivilizacijskim, bezosjećajnim, društveno neodgovornim i protuustavnim.

U dopisu Vidović Krišto navodi kako govori u ime majki, predstavnica inicijative "Djeca su naša budućnost", koje podržava. Dodaje da su dosadašnje Tomaševićeve odluke potvrdile njene 'strepnje iz predizborne kampanje da je on režimski kandidat'.

- Šest mjeseci dugo je razdoblje, i ne vidimo da je napravio bilo kakav iskorak u borbi protiv korupcije dapače, ništa do sada nije učinio. Kao gradonačelnik je mogao pokrenuti razrješenje korupcijske hobotnice u Turističkoj zajednici Grada Zagreba, što nije učinio. Mogao je pokrenuti raspetljavanje slučaja Todorić, koji živi u objektu koji nije kuća, već je po građevinskoj dozvoli hotel a upravo se gospodin Tomašević prije deset godina vezao za ogradu objekta tražeći primjenu zakona, poručila je Vidović Krišto.

Umjesto da angažira vrhunske, neovisne stručnjake kako bi se Grad Zagreb uredio kao istinska europska metropola, ustvrdila je, "Tomašević je angažirao izvjesnog Nenada Bajakića koji je u potpunosti diskreditiran, jer je skupa s Miloradom Pupovcem uništio Tesla banku te proizveo ogromne gubitke".

Napominje da je Hrvatska članica EU, u kojoj postoje zakoni koji se moraju poštovati, a jedan od temeljnih postulata pravnog poretka jest da se stečena prava ne mogu ukidati.

Ocjenjuje kako je ovo što tumači Tomašević glede mjere roditelj-odgojitelj, u suprotnosti s temeljnim postulatima pravnog poretka,. Tvrdi kako je to "vjerojatno rukopis njegovog koalicijskog partnera, predsjednika gradskog SDP-a Viktora Gotovca", koji je, kako kaže, "po njenim spoznajama, svoju poziciju stekao na temelju svoga ujaka".

- Želim jasno naglasiti da je retroaktivno ukidanje stečenih prava iz programa 'majka odgajateljica' protuustavno i protivno temeljnim vrijednostima EU. Ako netko krši zakon, on čini kazneno djelo, upozorila je Vidović Krišto.

Pozvala je Zagrepčanke i Zagrepčane da se suprotstave ovoj odluci gradonačelnika Tomaševića, ocijenivši je "pravnim nasiljem", protuzakonitim i protuustavnim. Jer, dodala je, 'onaj tko je protiv djece, on je protiv budućnosti'.

U pismu ističe kako sve članice Europske unije imaju demografske mjere, od Mađarske do Njemačke, a Hrvatska, koja se nalazi u demografskom slomu, radi protiv svoje budućnosti. U Zagrebu se, primjerice, moraju plaćati vrtići kao i prehrana u osnovnim školama - je li to demografska mjera, upitala je gradonačelnika Tomaševića.

Vidović Krišto najavljuje da će se pridružiti prosvjedu s majkama odgajateljicama ispred Gradske skupštine u Ćirilometodskoj ulici, sutra u 8 ujutro.

Napominje i kako Tomašević ne obistinjuje obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji.

- Umjesto da ste se uhvatili istinskog dekorumpiranja u Gradu Zagrebu i suočili se s negativnim posljedicama dvadesetogodišnje Bandićeve vladavine Vama smetaju djeca, ili bolje rečeno, smeta vam hrvatska budućnost, poručila je Vidović Krišto Tomaševiću.

Optužila je Tomaševića da nema osjećaja za malu djecu i njihove roditelje, ali, kaže, "zato hladnokrvno rasipa novac poreznih obveznika kojekakvim udrugama čija je svrha financiranje samih sebe".

- Kao što vidimo, nemate odlučnosti razriješiti slučajeve kao što je Todorić, već se obračunavate s najslabijima. Pozivam vas da u interesu zdravog razuma, solidarnosti, humanosti i budućnosti našeg glavnog grada i naše domovine Hrvatske odustanete od ove apsurdne i zlonamjerne odluke, te stanete na stranu hrvatske budućnosti onih najslabijih i najnevinijih, a to su naša djeca, zaključila je saborska zastupnica Vidović Krišto u pismu Tomaševiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!