Vidović: Ministar nema ovlast da zabrani predsjedniku korištenje sredstava

09.11.2021.

11:00

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović

Foto: Studio 4 / HRT

Po Ustavu predsjednik je vrhovni zapovjednik i tu svaka priča prestaje i oko odluka i oko zabrane materijalno-tehničkih sredstava. Zapovjedi su jače nego odluke i po Ustavu i po Zakonu, rekao je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović komentirajući sukob predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića.

- Ministar nema tu ovlast da može zabraniti predsjedniku korištenje sredstava. Predsjednik RH je štićena osoba prve kategorije i dobar dio njegovih aktivnosti odvija se uz uvjet sigurnosti i tu svaka priča prestaje, dodao je. 

Kad je riječ o razvoju, Vidović je rekao da bi bilo dobro da se RH okrene i strategijskom promišljanju kad je vojska u pitanju, te da se izradi vojna doktrina.

- Hrvatska je prošla kroz 2-3 krize i u zadnjih 15 godina proračun MORH-a oscilira. Padao je neprekidno od 2009. pa do 2017. kada ga je bivši ministar Krstičević uspio podignuti. Nakon toga proračun raste. Sada je narastao za 2 milijarde i ja ne mogu biti nezadovoljan. 

Na upit je li ljut što nije pozvan na jučerašnji sastanak Vidović je rekao da nije.

- Nismo mi frendovi pa da sam se ja naljutio. Radi se o poštivanju institucija. Ako pozivaš predsjednika Sabora onda bi bilo savršeno normalno da pozoveš predsjednika Odbora za obranu jer zakon prepoznaje jednog i drugog u Vijeću za obranu. Tražim poštivanje institucija, ne mene, ja sam nebitan u toj priči, rekao je.

Istaknuo je da sukob predsjednika i ministra obrane utječe na moral ljudi koji su ovog momenta na dužnosti u oružanim snagama RH.

- Nekih drugih posljedica nema. Ovo je momenat kada treba to sanirati, jer ako se to nastavi onda ćemo imati problem jer se može odraziti na stanje u oružanim snagama, ali i na nacionalnu sigurnost.

Na pitanje treba li ministar Banožić otići Vidović je rekao kako će o tome odlučiti premijer Andrej Plenković.

- Ja ga nisam imenovao, pa ga neću ni smjenjivati. Po meni trenutno nitko ne treba otići. Politička realnost je da nitko ne treba otići, svi su čvrsti na svojim pozicijama, a treba dogovoriti model unutar zakonskih okvira kako će se dalje funkcionirati, bez javnih izleta i bez da se ometa svakodnevni život građana, zaključio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!