10:58 / 18.10.2018.

Autor: K.P./S.M./HRT

Vidović: MUP onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata

Foto: Kristina Pešić/HRT

Foto: Kristina Pešić/HRT

Foto: - / HRT

Izostaje učinkovita istraga i DORH-a i MUP-a na pritužbe migranata na nasilje. To ozbiljno narušava vladavinu prava, kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a na kojoj je bilo riječi o migracijama, izjavila je kako se čini da postoji dogovor da se granica brani svim silama. Policija koja danas tuče migrante, sutra može nogometne huligane, sindikliste, kazala je Vidović.

Hrvatska policija nastavlja kršiti ljudska prava migranata, upozorila je  pravobraniteljica Lora Vidović, koja je istakla da joj MUP uskraćuje pristup podacima o postupanju policije prema migrantima.

Vidović navodi pritužbe migranata u kojima se navodi udaranje  palicama, prisiljavanje da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjeranje da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani.

Na upite povodom takvih pritužbi MUP u svojim odgovorima tek konstatira da su one nesadržajne i netočne
, kaže Vidović, a ne daje tražene podatke o broju i vrsti postupaka poduzetih da bi se one ispitale.

Pučkoj pravobraniteljici kontinuirano pristižu pritužbe migranata putem organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Vidović kaže da je od DORH-a tražila rješenje o odbačaju kaznene prijave, koju je podnijela obitelj Hussiny vezano uz slučaj pogibije djevojčice Madine Hussiny,  no ono joj nikad nije dostavljeno. Izostaje učinkovita istraga i DORH-a i MUP-a na pritužbe migranata na nasilje. To ozbiljno narušava vladavinu prava, rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Jozo Šuker iz MUP-a izjavio je da nije bilo primjene sile.
Foto: Kristina Pešić/HRT

Foto: Kristina Pešić/HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!