11:06 / 10.12.2020.

Autor: Studio 4/HRT

Vidović: Siromašni su još siromašniji

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smatra da će se posljedice tek zbrajati u sljedećem razdoblju, no vjeruje i kako ćemo se brzo oporaviti.
Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava - 10. prosinca 1948. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Tom je deklaracijom prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ EU prihvatio povijesni okvir za sankcioniranje kršenja ljudskih prava 

Epidemija koronavirusne bolesti donijela je mnoge probleme, najgore je što je odnijela brojne živote i narušila zdravlje, rekla je u Studiju 4 pučka pravobraniteljica Lora Vidović komentirajući kako je epidemija utjecala na prava građana. Smatra da će se posljedice tek zbrajati u sljedećem razdoblju, no vjeruje i kako ćemo se brzo oporaviti.

Vidović vjeruje da u svemu ovome možemo osvijestiti što su sve ljudska prava i na što se sve odnose, poput prava na privatnost ili slobodu kretanja. Za to je, smatra, važno boriti se i u vremenima koja nisu krizna. Naglasila je kako na ovu krizu treba gledati kao na priliku da izgradimo snažnije društvo u čijem će središtu biti ljudska prava.

- Sugrađani koji su siromašni, stari i inače društveno isključeni, sada su još više udaljeni od zajednica, rekla je Vidović.

Pojasnila je kako je cijela ova godina siromašne učinila još siromašnijima, marginalizirani su još marginaliziraniji. Smatra i kako se opet pokazala i solidarnost građana prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Vidović je rekla i kako se očekuje donošenje Zakona o socijalnoj skrbi, kao odgovor sustava za oružanje pomoći onima kojima je to potrebno. Mjere socijalne pomoći treba, smatra Vidović, bolje usmjeriti kako bi se što više ublažio rizik od siromaštva koji prijeti osobama starije životne dobi.

Osvrnula se i na Zakon o radu istaknuvši kako su ove godine primili mnogo pritužbi vezano za područje rada i nezaposlenih. Smatra da u sustavu ima mnogo nepravilnosti.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!