15:10 / 17.12.2018.

Autor: V.K./HRT

Vidović: U Hrvatskoj je svaka peta osoba na rubu siromaštva

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je svaka peta osoba na rubu siromaštva i po tome smo na dnu ljestvice zemalja EU-a.
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović digla je buru komentara nakon što je zbog ustaštva žestoko kritizirala vladu, Crkvu, ali i DORH. Bila je gošća u emisiji „Studio 4“. Vidović je istaknula da građani malo znaju o instituciji pučke pravobraniteljice, ali i o zaštiti svojih prava. "Znajući za taj problem, nastojimo biti više prisutni među građanima kroz javnost i medije, ali i otvaranjem područnih ureda u Osijeku, Rijeci i Splitu."

Pravobraniteljica je pozvala građane da se jave u Ured pravobraniteljice kada smatraju da neko javno-pravno tijelo krši njihova prava ili kada se osjete diskriminiranima.

"U uredu smo izradili i objavili analizu o relativizaciji zločina proizašlih iz NDH, odnosno korištenje simbolike i govora u javnom prostoru koji se veže uz ustašku državu“, govori pravobraniteljica i ističe kako "predstavnici vlasti i nadležna tijela nemaju jasne, konzistentne i nedvosmislene poruke.“

Vidović smatra kako je jedan od razloga zašto je naše društvo još opterećeno Drugim svjetskim ratom to što se o toj temi nije dovoljno razgovaralo.

"Ljudi mi puno pišu o osjećaju nepravde. Oni koji imaju više, imaju i veća prava. Percepcija građana je da nismo svi jednaki“, naglašava.

"Ni jedan međunarodni dokument i nijedan zakon neće promijeniti stvarnost. Stvarnost mijenjamo svi mi i stoga je važno je da je Hrvatska ratificirala Istanbulsku konvenciju, da se Hrvatska našla među onim zemljama koje su se odlučile boriti protiv nasilja nad ženama", ističe Vidović.

"Ratifikacija ne znači da će nasilja biti manje, ako se kroz instrumente Vlade ništa ne poduzme“, rekla je.

"Sudeći prema pritužbama koje dobivamo i sudeći prema nedostatku odgovora od strane MUP-a u argumentiranju da to nije tako, mislim da postoji vrlo ozbiljna sumnja u to da MUP krši ljudska prava migranata, i to ne samo na granici“, istaknula je Vidović.

"U Hrvatskoj je svaka peta osoba na rubu siromaštva. Po tome smo na dnu što među zemaljama EU-a“, naglašava Vidović i dodaje da je "stopa rizika od siromaštva osoba starije životne dobi, koje žive u samačkim kućanstvima, 47 posto.“

"Pravosuđe je jedno od tri ključna područja u kojem dobivamo najviše pritužbi i ono što ga uvelike karakterizira je veliko nepovjerenje građana“, zaključuje pravobraniteljica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!