19:44 / 27.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Vidović o borbenim vozilima Bradley: Ispunjava cilj, a i cijena odgovara

Šime Vičević i Franko Vidović

Šime Vičević i Franko Vidović

Foto: HTV / HRT

Saborski Odbor za obranu dao je zeleno svjetlo za nabavu borbenih vozila Bradley, a nedavno su dali i pozitivnu ocjenu za nabavu borbenih zrakoplova Raffalle. Predsjednik Saborskog odbora Franko Vidović gostujući u Dnevniku HTV-a pohvalio je odluku o nabavci Bradleyja, poručio da će dobiti na uvid ugovore oko nabavke borbenih zrakoplova Rafalle, a komentirao je i izjave Zorana Milanovića kao i napetu situaciju između Ukrajine i Rusije. 

Na početku gostovanja, riječi pohvale oko odluke o odluci o nabavci borbenih vozila Bradley. 

- Projekt Bradley donosi dosta dobrih stvari RH. Ako gledate priuštivost, cijena nam odgovara, što se tiče podizanja nacionalne sigurnosti, odnosno jačanja sposobnosti vojske, ispunjava taj cilj. Što se tiče NATO ciljeva, ispunjava i taj cilj. Može nam poslužiti i kao "vjetar u leđa" u budućim odnosima sa SAD-om, istaknuo je dodajući da ne treba zapostaviti niti situaciju u Đuri Đakoviću jer im taj posao otvara neke šire poslovne vidike i mogućnosti.

"Dobit ćemo uvid u ugovor oko aviona, ugovor će dobiti i Milanović"

Govoreći nabavci borbenih zrakoplova, u svrhu predsjednika Saborskog odbora, Vidović je tražio uvid u ugovor.

- Javno moram reći, vjerujem ministru obrane kada prezentira troškove. No Sabor nije mjesto gdje vjerujete, vjerujete u crkvi, Sabor je mjesto gdje provjeravate, moje je da provjeravam, za to su me građani birali. Veseli me odluka ministra od jutros, da će Odbor dobiti poziv i da možemo pogledati ugovore u prostorijama MORH-a. Još me više veseli da će taj ugovor biti dostavljen i predsjedniku RH kao vrhovnom zapovjedniku OSRH. On ima puno veću odgovornost nego što imamo mi, pojašnjava.

O Ukrajini: Nismo dio te priče, moramo se držati po strani

Komentirao je i izjavu predsjednika Milanovića o Ukrajini, a koja je podigla puno prašine i to ne samo u Hrvatskoj.

- Moramo tu biti oprezni. Činjenice su posložene, Ukrajina nije članica NATO saveza, u Ukrajini se još uvijek ne događa ništa drugačije od onoga što se događalo zadnje dvije ili tri godine. Mi kao mala država, nitko od nas ne traži da se ni angažiramo niti ne angažiramo. NATO nema još svoj jedinstven stav, a pojedine članice imaju svoje interese i zastupaju ih. Mislim na SAD i još neke sile. Mi nismo dio te priče, moramo se ovoga momenta držati po strani. Hrvatska se treba držati svojih saveznika, ako budu takve odluke budu donesene na nivou NATO saveza.

Zaključio je svojim osobnim razmišljanjem da ne vjeruje da će se u Ukrajini nešto dogoditi ističući kako mu se čini da se radi o političkoj igri. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!