Vidović: Želimo biti alternativa političkom nasljeđu i kvazipolitici u Hrvatskoj

11.03.2023.

12:56

Autor: M.M./Hina/HRT

Vidović: Želimo biti alternativa političkom nasljeđu i kvazipolitici u Hrvatskoj

Vidović: Želimo biti alternativa političkom nasljeđu i kvazipolitici u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović rekao je u subotu u Osijeku da stranka želi biti alternativa ne samo HDZ-u nego i političkom nasljeđu koje u Hrvatskoj traje 30 godina te kvazipolitici, što se polako prihvaća kao normalno stanje stvari.

Nakon izbornih konvencija Socijaldemokrata za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, Vidović je izjavio da u Hrvatskoj vlada kvazipolitika, koja se svela na dojam, dodvoravanje i trikove te sitno korumpiranje.

- Imamo bahatost i ugroženu demokraciju u ovoj zemlji, i to je stanje koje je inaugurirao HDZ, ali su prihvatili mnogi drugi, rekao je i ocijenio kako je "izgleda došlo vrijeme da se Hrvatskoj ponovno jedna nova priča".

Bit ćemo uporni u tome, jer sam siguran da Hrvatskoj treba europska, moderna, uljuđena, lijevo-centristička stranka, kakvu gradimo po cijeloj Hrvatskoj, poručio je Vidović.

Vidović: Sa sadašnjim vodstvom SDP-a Socijaldemokrati jako teško mogu surađivati


Na pitanje novinara o mogućnosti udruživanja oporbenih stranaka radi nastupa na izborima, predsjednik Socijaldemokrata rekao je kako su njihove vrijednosti dovoljno široke da mogu surađivati s vrlo širokim krugom stranaka, s iznimkom onih s kojima se ideološki i svjetonazorski bitno razilaze, kao što su izrazito desno pozicionirane stranke.

Ističe kako u Hrvatskom saboru i izvan njega postoji dovoljno stranaka koje su pokazale interes za suradnju sa Socijaldemokratima.

Kroz dva do tri mjeseca vidjet će kako će izgledati oporbena politička scena, ali, ističe Vidović, sa sadašnjim vodstvom SDP-a "jako teško mogu surađivati".

Biračko tijelo, pa i članovi te stranke u velikom dijelu su nam prihvatljivi, ali dokle ta stranka ima izrazito negativan stav prema vlastitom članstvu i građanima, teško ih je smatrati potencijalnim kandidatom za suradnju, dodao je Vidović.

Izabrana predsjednica osječko-baranjske županijske organizacije Socijaldemokrata, saborska zastupnica Romana Nikolić rekla je da će se Socijaldemokrati nastaviti zalagati za dobrobit maloga čovjeka, a ključni cilj im je zaštita svih zapostavljenih i obespravljenih građana, a što će vidjeti u njihovim inicijativama.

Smatra kako je u Osijeku i Županiji oporba bezidejna, pasivna i nevidljiva te da građani traže alternativu, zbog čega se pojavio interes za osnivanje stranačke organizacije.

Izabrani predsjednik osječke organizacije stranke, saborski zastupnik Domagoj Hajduković rekao je kako stranka nije osnovana radi uhljebljivanja ili zapošljavanja, već da na ovome području neke stvari promijeni, i to ne samo kritiziranjem nego nuđenjem rješenja.

Želimo poslati poruku da se brinemo o Slavoniji i Baranji, koja je demografski, gospodarski i socijalno devastirana, te da ishodište naše politike mora biti njezina obnova, poručio je Hajduković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!