18:21 / 07.11.2019.

Autor: Hina

Vijeće za domovinsku sigurnost prihvatilo preporuke za razvoj obrambene industrije

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je Vijeće u svome radu otvorilo neka vrlo značajna pitanja iz domene sustava nacionalne sigurnosti.
Na sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike su prihvaćene preporuke Vijeća za budući razvoj obrambene industrije u Hrvatskoj, što je bilo središnjom temom prethodnih dviju sjednica.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednice RH, te će se preporuke u sljedećem razdoblju predstaviti javnosti, kao podloga za daljnju raspravu i zajedničke napore u podizanju konkurentnosti hrvatske obrambene industrije na globalnom tržištu.

Ključ uspjeha Vijeće vidi u zlatnom trokutu, odnosno sinergiji između državne uprave, gospodarstva i znanstvene zajednice, koja je nužan preduvjet ubrzanog tehnološkog razvoja, a posebno pojačanog ulaganja u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je Vijeće u svome radu otvorilo neka vrlo značajna pitanja iz domene sustava nacionalne sigurnosti, obrambenog sustava, sustava unutarnje sigurnosti i sustava civilne zaštite, odnosno Sustava domovinske sigurnosti u cjelini.

Pojam domovinske sigurnosti označava koncept koji je predsjednica Republike promovirala još u svojem izbornom programu, tražeći modele povezivanja u jedinstven, integralan model upravljanja, usmjeren na zajedničko djelovanje svih sastavnica sustava u upravljanju sigurnosnim rizicima.

- Geopolitičko i sigurnosno okružje Republike Hrvatske koje je obilježeno nestabilnošću i uvijek novim i promjenjivim izazovima zahtijeva nove i prilagodljive sposobnosti širokog spektra dionika toga sustava, čijoj izgradnji je i Vijeće za domovinsku sigurnost kroz svoje rasprave i prijedloge značajno doprinijelo - navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!