17:51 / 13.03.2020.

Autor: HRT

Vijeće za elektroničke medije sankcionirat će lažne vijesti o virusu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Objavljivanje ili širenje dezinformacija izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih kojima smo suočeni"
Vijeće za elektroničke medije danas je upozorilo sve elektroničke medije koji djeluju u Hrvatskoj da će strogo sankcionirati objavu lažnih vijesti vezano za koronavirus i dezinformacija jer to dodatno pojačava zabrinutost i širenje straha među građanima.

Koronavirus - posljednje informacije

U nastavku prenosimo priopćenje Vijeća u cijelosti:

S obzirom na veliki interes javnosti u svezi pandemije COVID-19 i u svrhu zaštite javnog interesa, Vijeće za elektroničke medije upozorava sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj kao i elektroničke medije čiji je poslovni nastan na području druge države članice EU, a koji se obraćaju publici na teritoriju RH, na sljedeće:

- da je svaki pružatelj medijskih usluga obvezan na zahtjev nadležnoga državnog tijela objaviti bez naknade proglase, kao i službena priopćenja nadležnih državnih tijela kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, sigurnost zemlje te javni red i mir,

- da u izvještavanju poštuju odredbe članka 24. i članka 25. Zakona o elektroničkim medijima: „Svi audiovizualni i radijski programi trebaju objavljivati točne i provjerene informacije, događaji trebaju istinito i korektno predočiti činjenice i događaje, a mišljenja i komentari moraju biti lako prepoznatljivi kao mišljenje ili komentar, te mora biti razvidno čije se mišljenje ili komentar objavljuje.“

- da su zabranjene sve audiovizualne medijske usluge, uključujući i one putem interneta  kojima se objavljuju ili šire dezinformacije, posebice one u vezi s pitanjima javnog zdravlja. Objavljivanje ili širenje dezinformacija izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih kojima smo suočeni.

Vijeće za elektroničke medije će, u skladu sa svojim nadležnostima, ovakve pojave strogo sankcionirati, vodeći pritom računa o načelu razmjernosti i zaštiti javnog interesa. 

Vijeće je svjesno činjenice da izvještavanje o ovoj izvanrednoj prijetnji po zdravlje i uobičajeni način života građana predstavlja višestruke izazove za novinare i urednike. Zbog toga Vijeće  apelira na sve medijske profesionalce da se drže najviših etičkih i profesionalnih standarda u izvještavanju o ovoj krizi.

Vijeće za elektroničke medije

Predsjednik Vijeća i ravnatelj Agencije

Josip Popovac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!