07:08 / 28.02.2018.

Autor: D.M./HRT

Vijeće za suočavanje s prošlošću - teško očekivati konsenzus

-

-

Foto: - / -

Vijeće bi trebalo donijeti preporuke za buduću legislativu o uporabu simbola nedemokratskih režima, a tu se ponajprije misli na pozdrav ZDS iz NDH i zvijezdu petokraku.
U tijeku je sastanak Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Vijeće bi trebalo donijeti preporuke za buduću legislativu o uporabi simbola nedemokratskih režima, a tu se ponajprije misli na pozdrav "Za dom spremni" iz NDH i zvijezdu petokraku. Teško je očekivati da će ideološki raznorodno Vijeće preporuke donijeti konsenzusom.

Kako neslužbeno doznajemo, svi se članovi Vijeća slažu vezano za historiografski dio i osuđuju sve totalitarne režime. Prijepori su nastali zbog pravne regulative pojedinih simbola. Navodno će Vladi preporučiti da usklik "Za dom spremni" bude zabranjen us svim slučajevima osim kad je riječ o postrojbama iz Domovinskog rata. Tako ga HOS neće trebati sklanjati sa svog grba.

Nesuglasica ima i kad je u pitanju zvijezda petokraka. Dio članova povjerenstva zauzima se za njezino izjednačavanje s ostalim fašističkim simbolima, a ostali to smatraju nedopustivim i pritom se pozivaju na Odluku Europskog suda za ljudska prava iz 2008. prema kojoj je to simbol i borbe za jednakost i radništvo. Vjerojatno konsenzusa neće biti, javlja Kristina Pešić, tako da pri predstavljanju zaključaka možemo očekivati i izdvojene zaključke. Dodaje kako je premijer Andrej Plenković sklon poštovanju odluka suda EU-a, ali uz osudu komunizma i srpske agresije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!