07:04 / 11.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Vijećnici prihvatili deklaraciju o Uljaniku

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema dosadašnjem razvoju situacije, rješenje će ipak morati donijeti Vlada, koja će u četvrtak sjednicu održati u Puli.
Vijećnici pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije raspravljali su o stanju i budućnosti brodogradilišta Uljanik na zajedničkoj tematskoj sjednici, na kojoj su bili pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak, članovi Uprave Uljanik grupe, te predstavnici strateškog partnera, sindikata i radnika Uljanika.

Nakon trosatne rasprave vijećnici su prihvatili deklaraciju o Uljaniku u kojoj traže hitno rješenje za spas Uljanika. Prilikom glasovanja suzdržana su bila četiri pulska vijećnika od njih 25, te sedam županijskih od 41 prisutnog na sjednici.Jedinstveni je stav Istarske županije i Pule da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za kraj, kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati, naglašeno je u deklaraciji kojom se poziva Vlada da pokaže isti tretman kakav su imala druga brodogradilišta u Hrvatskoj. 

Tražimo da Vlada aktivno sudjeluje u restrukturiranju kao vlasnik i partner jer jedino ona može s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje u Uljaniku. Tražimo da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju kao stratešku djelatnost, da Vlada osigura stručno, kvalitetno operativno vođenje tvrtke te uspostavljanje zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država, navodi se u deklaraciji.Također se od svih sudionika traži da im u interesu bude isključivo spašavanje Uljanika i radnih mjesta, posebno da se vodi računa o radnoj i socijalnoj sigurnosti radnika i osjetljivosti tog procesa, bez dodatnog politiziranja.

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić prije samog glasovanja pročitao je tekst deklaracije.Novak: Vlada imala brojne primjedbe na plan restrukturiranja

Ustvrdivši kako Europska komisija očekuje u planu restrukturiranja da Uljanik i strateški partner sudjeluju u financiranju u istom omjeru kao država, Novak je podsjetio na prvi nacrt plana restrukturiranja u kome su troškovi povećani za 100 milijuna eura, što je "ipak preozbiljan posao da bi troškovi tek tako porasli".

"Prva verzija plana dostavljena je Vladi 20. travnja i odmah smo imali brojne primjedbe, među ostalim i zato što je država trebala snositi 60 posto troškova. Osim toga, bila je prevelika isprepletenost kompanija unutar Uljanik grupe, pa se nije znalo tko se restrukturira, a i rokovi su bili prekratki", rekao je Novak. Početkom svibnja, u drugoj ponuđenoj varijanti, odbijene su Vladine primjedbe, da bi 11. lipnja, u trećoj varijanti plana restrukturiranja, one bile donekle prihvaćene.

"Plan nije stajao u ladici već se pomno analizirao, a istodobno se intenzivno razgovaralo s Upravom društva kako bi Europska komisija imala što manje primjedbi. Plan smo 13. srpnja poslali u Bruxelles, a Europska je komisija pritom potvrdila da sanacijski kredit od 96 milijuna eura ulazi u troškove restrukturiranja", istaknuo je Novak.

U Ministarstvu gospodarstva u tijeku su razgovori s brodovlasnicima koji su otkazali suradnju s Uljanikom kako bi ih uvjerili da je plan restrukturiranja u fazi dorade i uskoro bi trebao biti odobren.

Ministar je rekao da se pokušavaju pronaći modaliteti kako bi se plaća za kolovoz isplatila na vrijeme s obzirom na to da je račun blokiran. Upozorio je i na problem odlaska kvalitetne i kvalificirane radne snage jer je pulsko brodogradilište već napustilo petstotinjak radnika.Član Uprave Uljanik grupe Denis Rabar rekao je da postoji volja i raspoloženje za nastavak brodogradnje, a s obzirom na kompleksnost izgradnje brodova koji su danas u fokusu, smatra on, u budućnosti bi se u Uljaniku gradila tri broda složenog tipa.

Predsjednica Nadzornog odbora (NO) Renata Kašnjar-Putar ustvrdila je da su sve odluke NO-a bile zakonite i da su od tri ponude izabrali najboljeg strateškog partnera.

Poruka sa sjednice: Prostorni plan neće se mijenjati na štetu Uljanika i radnika

Čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac poručio je da ga ne zanima prebacivanje odgovornosti već samo rješenja jer je država još 2012. obećala dokapitalizaciju koja se nije dogodila. "Nema više vremena za čekanje, a Europskoj komisiji ne treba dopustiti da odlučuje kako ćemo se mi ponašati", kaže Cerovac.

Samir Hadžić, predstavnik Stožera za obranu Uljanika, rekao je da će vrijeme pokazati tko je kriv za situaciju o Uljaniku, a od raznih deklaracija radnici nemaju ništa.

Uprava je katastrofalna zbog poslovanja i odnosa prema radnicima. Siguran sam u vaše dobre namjere, ali više nikomu ne vjerujem. Želimo konkretne poteze da možemo mirno spavati, poručio je Hadžić i zaradio pljesak.

Istarski župan Valter Flego ocijenio je da složena situacija u Uljaniku nije od jučer, ali je sada "minuta do dvanaest". "Ključno rješenje u rukama je Vlade koja je većinski vlasnik. Hrvatska previše ulaže u turizam, a to nije dobro. Mi smo najovisniji o turizmu na cijelom Mediteranu", upozorio je Flego.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ponovno je ustvrdio da je Uljanik od strateške važnosti za Pulu, a gradskim prostornim planom na toj poziciji predviđa se samo brodograđevna djelatnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!