Puljak: U Splitu najvažnija izgradnja škola i vrtića

18.03.2022.

18:37

Autor: T.V./HRT/Hina

Održana sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita

Održana sjednica Gradskoga vijeća Grada Splita

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u petak je najavio kako će u iduće četiri godine u Splitu biti izgrađena četiri nova vrtića, nova škola u naselju Kila, centar za autizam, a izgradit će se i šest novih sportskih dvorana pa će sve škole u Splitu imati sportske dvorane.

- Izgradnja vrtića i škola, po mojem mišljenju, najvažnija je stvar Splitu, rekao je Puljak koji je na sjednici splitskog Gradskog vijeća izvijestio o strateškim projektima koje planira realizirati. Po njegovim riječima, strateški će projekti u Splitu stajati nekoliko milijardi kuna, a financirat će ih se iz fondova EU, te državnog i gradskog proračuna.

Puljak je istaknuo kako je u idućih pet do sedam godina planirana izgradnja stambenog naselja na predjelu Korešnici s 1.145 stanova. Troškovi izgradnje iznosili bi oko 1,5 milijardi kuna. Spomenuo je i strateški projekt uređenja plaže Žnjan u što će se, po njegovim riječima, investirati 250 milijuna kuna.Među strateškim projektima u Splitu Puljak je spomenuo i zatvaranje odlagališta Karepovac, ali to neće biti moguće dok se ne izgradi Regionalni centar za gospodarenje otpadom Lećevica.

- Nabavom uređaj za obradu otpada na Karepovcu godišnje bi se uštedjelo 12 milijuna kuna, istaknuo je Puljak. Pri tomu je rekao kako je potrebno nabaviti biostabilizatore, to jest rotirajuće mobilne uređaje s bubnjevima za obradu otpada, Po njegovim riječima, potreban je i uređaj koji, kako je rekao, "sažima papir i plastiku, tako bismo papir mogli prodati a plastiku zbrinuti." Dodao je kako je potrebno nabaviti i uređaj koji drobi otpad.

Puljak smatra kako će se u iduće tri godine dostići odvajanje 50 posto otpada u Splitu. Najavio je kako će uskoro biti zakazana tematska sjednica Gradskog vijeća posvećena gospodarenju otpadom.

Splitski je gradonačelnik u strateške projekte uvrstio i izgradnju POS-ovih stanova u Splitu za što, po njemu postoje četiri lokacije: Ravne njive, Kila, Brda i Šine. U strateške projekte u Splitu također je uvrstio i Tehnološki park Dračevac, te nekoliko garaža i parkirališta.

- Planiramo nabaviti 47 novih autobusa vrijednih oko 110 milijuna kuna jer želim povećati promet putnika gradskim autobusima, rekao je Puljak.Vijećnik Vice Mihanović (HDZ) zamjerio je gradonačelniku Puljku što je u većini slučajeve strateške projekte u Splitu uvrstio one projekte koje je počela prošla, HDZ-ova vlast, a ne on i njegovi partneri u sadašnjoj splitskoj vlasti.

Vijećnik Stanišić pitao Puljka je li ikad bio prijavljen za obiteljsko nasilje

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić, vijećnik Hrvatske građanske stranke Željka Keruma pitao je u petak gradonačelnika Ivicu Puljka je li ikad bio prijavljen za obiteljsko nasilje, a Puljak je odgovorio niječno te pozvao vijećnike da osude Stanišića zbog tog pitanja.

- Vi ste svojim pitanjem pali ispod svake razine pristojnosti i ljudskosti, sram vas bilo, poručio je Puljak vijećniku Stanišiću odgovarajući mu na pitanje na sjednici splitskog GV-a u petak. Puljak je dodao kako treba biti sram svakoga tko sa Stanišićem dijeli mišljenje da može uopće ovakvo pitanje postaviti.

Pri tomu je pozvao ostale gradske vijećnike da "kao ljudi, političari i gradski vijećnici" osude Stanišića zbog pitanja koje mu je postavio. Stanišić je uzvratio kako on ima pravo pitati što on želi te da svojim pitanjem nije ništa insinuirao.

Predsjednik splitskog Gradsko vijeća Jakov Prkić uključio se o raspravu rekavši da "nikad nije bio tužniji i žalosniji " nakon što je čuo Stanišićevo pitanje upućeno gradonačelniku Puljku,

- Vi znate da ste oslobođeni progona kao vijećnik, ali ja da sam gradonačelnik pozvao bih vas vani da ponovite to pitanje i onda rješavao. Ovakvo pitanje je dno dna, ispod svakog pojasa i razine, rekao je Prkić obraćajući se izravno Stanišiću.

U raspravi o stanju u Javnoj ustanovi park šumi Marjan dio vijećnika zamjerio je gradonačelniku Puljku što je nedavno razriješio Tomislava Tukića, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje tom park-šumom. Tražili su da se Tukiću, koji je bio na sjednici Vijeća, omogući da s govornice govori o svojoj smjeni. Prijedlog nije dobio natpolovičnu većinu jer je 15 vijećnika bilo za, a 15 protiv. GV ima 31 člana.

Gradonačelnik Puljak se oštrim riječima okomio na Tukića riječima da je on destabilizirao odnose u Ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan, te da ga je zbog toga i smijenio s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća te Ustanove.

Splitski gradonačelnik Puljak imenovat će zviždačicu Maju Đerek za savjetnicu

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je u petak da će za savjetnicu imenovati Maju Đerek, jednu od najpoznatijih zviždačica u Hrvatskoj, rekavši kako je fasciniran njenom hrabrošću.

- Maju Đerek imenovat ću savjetnicom za projekt izrade registra imovine grada Splita koju smo zatekli u prilično nesređenom stanju, rekao je Puljak za Hinu.

Splitski gradonačelnik kaže kako želi uvesti reda i aktivirati svu imovinu u korist grada Splita i građana.

- Đerek smo pozvali da nam pomogne zbog stručnosti, ali i zato jer smo fascinirani njenom hrabrošću i beskompromisnom borbom za javni interes, kazao je Puljak.

Smatra da osobe kao što je Đerek, trebaju Splitu i cijeloj Hrvatskoj.

- Želimo stati iza nje i pokazati da u ovom društvu postoji mjesto za stručne, hrabre i poštene ljude. Hvala joj što je pristala raditi za Split, poručio je Puljak. Dodao je kako žele da upravljanje gradskom imovinom u Splitu bude primjer za cijelu Hrvatsku i da se, kaže, "napravi sustav po kojem se nikad u budućnosti gradska imovina neće moći davati po babi i stričevima".

Zviždačica Maja Đerek, bivša je zaposlenica Državnih nekretnina, a u izjavama je navodila kako u toj tvrtki postoje nepravilnosti i nezakonitosti. Zbog toga su iz Državnih nekretnina najavili tužbu protiv nje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!