08:36 / 04.08.2019.

Autor: HRT

Vijenci i svijeće u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

-

-

Foto: - / -

Obilježavajući vojno-redarstvenu operaciju "Oluja", obilježavamo sve aktivnosti i sve akcije i operacije iz Domovinskog rata, sve naše pobjede i sjećamo se svih naših žrtava, izjavio je ministar Medved.
Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-policijske operacije "Oluja", u nedjelju su izaslanstva hrvatske Vlade i Grada Zagreba na Gradskom groblju Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće.

Vijenci su položeni kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog predsjednika RH Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

- Ako gledamo u povijest, mnogi su velikani sanjali slobodnu i neovisnu Hrvatsku, no tek je generacija pod vodstvom predsjednika Franje Tuđmana to i ostvarila, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i zahvalio svima koji su se za to borili. Naglasio je kako je dan "Oluje" ostao urezan u pamćenje cijelog hrvatskog naroda.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osvrnuo se na događaje iz Domovinskog rata kazavši da se hrvatski narod borio za svoju neovisnost te da je ponosan na svoju povijest.

- Danas odajemo počast poginulima. Trenutak je ovo da se zastane, promisli te pronađe najbolji način kako da se oda poštovanje i zahvala obiteljima poginulih branitelja, preživjelim braniteljima i ratnim vojnim invalidima, a treba se i pronaći pravi pristup prema tom dijelu hrvatske povijesti, poručio je Medved. Dodao je da je danas pravi dan za sve građane Hrvatske "da zastanu i poklone se junacima iz Domovinskog rata".

Savjetnik predsjednice za analitiku i unutarnju politiku Vladimir Lončarević poručio je kako je dan "Oluje" osobit jer je u njemu sabrana sva stoljetna borba za neovisnost.

- Međutim, sjećajući se ovoga dana moramo se okrenuti k budućnosti da bismo svojom zemljom bili još ponosniji nego smo bili u danima Domovinskog rata, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!