Vijenci i svijeće za pale branitelje

04.08.2020.

16:49

Autor: T.V./Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

U povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" diljem Hrvatske je odana počast smrtno stradalim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu.
Uoči sutrašnjih svečanosti predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence na zagrebačkom Mirogoju kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Nakon polaganja vijenaca premijer je poručio kako mu je drago što će cijela Vlada sutra biti u Kninu.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Šibeniku je odana počast za 296 smrtno stradalih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu. Komemoraciji su prisustvovali predstavnici Šibensko-kninske županije, gradova i općina, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i izaslanstva Policije, Hrvatske ratne mornarice te političkih stranaka.

Kod od spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u čakovečkom Perivoju Zrinskih položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Na bojištima diljem Hrvatske tijekom Domovinskog rata bilo je i više od osam tisuća Međimuraca. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih, prestavnici županjske i gradskih vlasti, te policije.

Danas je  i na varaždinskom groblju obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Izaslanstva i obitelji poginulih  položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je i u Dubrovniku. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na groblju Boninovo te kod Spomenika pobjedi u Stupi počast i zahvalnost svim braniteljima, sudionicima i žrtvama Domovinskog rata odali su predstavnici Grada, Županije, Policijske uprave te braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U Splitu, u Parku hrvatskih branitelja predstavnici grada, županije, Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te braniteljskih udruga položili su vijence i svijeće u čast poginulim i nestalim braniteljima. A sa zgrade Banovine razvijena je 22 metarska zastava, kao podsjetnik na oslobođenje Knina u kojem su sudjelovali i ratnici 4. gardijske brigade. Neki od njih, nažalost, nisu dočekali taj dan.

Odavanjem počasti poginulim braniteljima ispred svih spomen obilježja na Liburniji, u Opatiji je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan branitelja. Jedanaest branitelja s područja Opatije i ukupno 16 s područja Liburnije izgubilo je život u Domovinskom ratu, a njihov doprinos neovisnosti Hrvatske Opatijci neće zaboraviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!