15:34 / 02.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Vijenci za pilota Rudolfa Perešina

Foto: arhiva, HRT

Foto: arhiva, HRT

Foto: - / HRT

Na današnji dan prije 25 godina u ranim jutarnjim satima, izvršavajuči zadaće u akciji Bljesak, oboren je avion pilota-heroja Rudolfa Perišina iz Gornje Stubice.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Gornjoj Stubici, rodnom mjestu hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina obilježena je 25. godišnjica obaranja njegovog aviona u akciji Bljesak.

Na današnji dan prije 25 godina u ranim jutarnjim satima, izvršavajuči zadaće u akciji Bljesak, oboren je avion pilota-heroja Rudolfa Perišina iz Gornje Stubice. Nakon par godina posmrtni ostaci hrvatskog heroja vraćeni su 4. kolovoza 1997. godine u Hrvatsku, a 15. rujna 1997. godine pokopan je na Mirogojskom groblju. Godine 1999. postavljena je bista Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, a 24. lipnja 2004. otvoren je spomen park Rudolf Perešin u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MiG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako uspomena na njega ne blijedi, već je iz godine u godinu sve veća. "Ljudi su sve svjesniji koliko je to bio u tom trenutku herojski čin, ne zbog samog preleta, već i opasnosti u koju je on donio i sebe i svoju obitelj i vidite da to ljudi, ne samo u Zagorju, već u čitavoj Hrvatskoj te njegovi kolege branitelji izuzetno cijene i poštuju", rekao je.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić osvrnuo se na održavanje Susreta za Rudija, letačku manifestaciju koja se tradicionalno održavala drugi vikend u mjesecu svibnju. Istaknuo je kako se neće održati u tom terminu i prema uobičajenom programu, no onaj letački dio programa svakako će biti realiziran.
Krizmanić je rekao i kako se nastavljaju radovi na spomen-hiži Rudolfa Perešina te se nada da bi kroz dvije godine mogla biti završena.

Ljerka Perešin, supruga Rudolfa  Perešina, kazala je kako je dvije godine i tri mjeseca vjerovala da je njezin suprug živ jer se znalo da je iskočio iz zrakoplova, a bio je dobar plivač. Prisjetila se i trenutka kada je prvi puta vidjela njegove posmrtne ostatke naglasivši kako se odmah pomolila za one koji su mu to napravili.vNakon toga živim u spomen na svog supruga koji je bio jako ponosan čovjek. Ja sam sebi dala zadatak da neću dozvoliti da se zaboravi i mislim da kroz ovih 25 godina uspješno, uz pomoć svih državnih institucija, to i radim, naglasila je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!