15:28 / 07.10.2020.

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vikendice na meti migranata

-

-

Foto: - / -

Najčešće je riječ o velikim skupinama koje na područje Gorskog kotara dolaze preko Ogulina i Bjelolasice.
Sjeverozapadni dio Gorskoga kotara već je pet godina najfrekventija migrantska ruta, a kuće i vikendice česta su meta provala i krađa. Tijekom noći jedno je vozilo ukradeno, a zatim pronađeno uništeno. Bilo je i pokušaja krađe koje su mještani spriječili. Pretpostavljaju da je riječ o migrantima s obzirom na to da je ovo doba godine kada se prolazeći uobičajenom rutom spuštaju u mjesta.

Iako policija pojačano nadzire to područje, mještani tvrde kako su to organizirane grupe s vodičima koji dobro znaju sve šumske putove. Stanovnicima Mrkoplja i ostalih susjednih sela s prvim hladnijim danima ususret često dolaze migranti. Tako je već posljednjih pet godina. Ovu najfrekventniju rutu, tvrde mještani, migranti poznaju bolje od njih samih. Na njoj je znalo biti provala u vikendice, lovačke i planinarske domove.

- Prije dva dana je jedno vozilo ukradeno, jedno je uništeno. Bila su i dva pokušaja otuđenja privatne imovine, ali ljudi su to spriječili, rekao je Josip Brozović, načelnik općine Mrkopalj. Ističe kako policija nije potvrdila da je ovaj put riječ o migrantima, no apelira na mještane da čuvaju svoju imovinu, zaključavaju kuće i vozila.Najčešće su to velike skupine koje na ovo područje dolaze preko Ogulina i Bjelolasice. Zahtjevna je to šumska ruta pa se u naselja uglavnom spuštaju u  potrazi za hranom i skrovištem. Krajnje odredište su im Fužine, a onda idu put Platka i dalje prema slovenskoj granici.

Sve troškove za sanaciju štete Gorani su do sada snosili sami. Očekuju pomoć Vlade jer, tvrde, migranata će zasigurno još dugo biti na ovom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!