Vinkovci i Vukovar krenuli u borbu s komarcima

24.04.2023.

14:46

Autor: M.M./Hina/HRT

Vinkovci i Vukovar krenuli u borbu s komarcima

Vinkovci i Vukovar krenuli u borbu s komarcima

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Gradske vlasti Vinkovaca i Vukovara počinju ovogodišnju borbu s komarcima tretiranjem na vodnim površinama, ali i deratizacijom na tlu kako bi građanima svojih gradova u nadolazećim mjesecima omogućili ugodniji boravak na javnim površinama i vlastitim okućnicama.

Na području Vinkovaca larvicidno tretiranje komaraca na vodnim površinama počinje u utorak i - ako dopuste vremenske - prilike bit će obavljeno na devet lokacija koje su identificirane kao trajna žarišta razmnožavanja najvećih legala komaraca.

Riječ je o obalama Bosuta, umjetnim jezerima Bajeru i Banji, potoku Ervenica te kanalima u kojima se zadržava voda, naveli su iz vinkovačke Gradske uprave i izvijestili da će se tijekom sezone provesti 10 tretmana.

Tom metodom preventivno se suzbijaju komarci dok su još larve pa se na taj način sprječava razvoj odraslih jedinki, koje, kad se razviju, često bude kasno za uspješne intervencije.

Osim larvicidnog tretiranja komaraca, u Vinkovcima će provoditi i deratizaciju javnih površina postavljanjem mamaca u aktivne rupe koje će biti nedostupne za ljude i životinje.

Radi suzbijanja komaraca na području Vukovara za ovu godinu predviđeno je pet adulticidnih tretiranja komaraca sa zemlje te dva adulticidna tretiranja komaraca iz zraka koji se izvode sukladno preporukama vukovarske Veterinarske stanice.

Dva larvicidna tretmana, od predviđenih 13, učinjena su još početkom travnja, izvijestili su iz vukovarske Gradske uprave i dodali da će iz gradskog proračuna za dezinsekciju komaraca izdvojiti nešto više od 163.000 eura.

Grad Vukovar, kažu, iz godine u godini problematici borbe s komarcima pristupa sustavno i pravovremeno, no mišljenja su da je za rješenje tog problema na području cijele Slavonije "nužan kvalitetniji pristup kojem bi trebala pridonijeti Vlada RH, u suradnji s lokalnim samoupravama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!