15:24 / 13.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Vinkovci: Oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Zbog sumnje da su lažirali račune koje nisu plaćali, Vukovarsko-srijemska policija uhitila je 50-godišnjaka i 48-godišnjakinju. Procijenjuje se da su oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna.
Vukovarsko-srijemska policija uhitila je 50-godišnjaka i 48-godišnjakinju zbog sumnje da su gospodarskim malverzacijama u zadruzi, odnosno lažiranjem računa koje nisu plaćali, oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna.

➡️ Samoubojstvo u Petrinji
➡️ Vukovar za Banovinu
➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije

Policija je u srijedu priopćila kako dvojac sumnjiči da su kao odgovorne osobe zadruge i više poduzeća sa sjedištem u Vinkovcima iskoristili zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga.

Na taj su način međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama.

Neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili su porezne obveze koje su bili dužni plaćati, čime su oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna.

Kriminalisti su utvrdili i da su osumnjičeni, suprotno zakonskim propisima, poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

Oboje su u srijedu predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

Ujedno će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima protiv njih biti podnesena kaznena prijava zbog kaznenih djela koja se odnose na utaju poreza ili carine, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!