11:18 / 12.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Vinković: Trump je opet ukrao show u Parizu

-

-

Foto: - / -

Američki predsjednik Donald Trump sudjelovao je u Parizu na obilježavanju stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, no ipak nije ostao s ostalim čelnicima na Konferenciji za mir.
Američki predsjednik Donald Trump sudjelovao je u Parizu na obilježavanju stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, no ipak nije ostao s ostalim čelnicima na Konferenciji za mir. Kakva je američko-europska suradnja danas, analiziralo se u emisiji "U mreži Prvog". Gosti emisije bili su dekan Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić i komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Donald Trump izazvao je mnogo kontroverzija svojim dolaskom, kao što obično diže prašinu kamo god dolazi. Počelo je već samim obračunom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom oko europske vojske.

Kurelić je rekao kako su u pitanju tri stvari: "Prvo je tvit u kojem je domaćinu rekao da je uvrijeđen zbog svoje pozicije, onda nije posjetio groblje na kojem su pokopani američki vojnici, i svi komentiraju njegovo srdačno rukovanje s Vladimirom Putinom".

Postavlja se pitanje kakve je poruke Trump poslao svojim dolaskom u Pariz, a nije sudjelovao ni na mirovnoj konferenciji.

"Ako pogledamo, Trump je opet ukrao show. Bez obzira na to što nije ništa napravio. To je zaista jedna opsjednutost medija njim i njegova opsjednutost medijima. Dakle oni imaju određenu simbiozu, hrane se tim, a sadržaj se potpuno gubi", naglasio je Vinković.

Prošli tjedan se digla prašina zbog Trumpova odnosa s medijima, odnosno njegovim obračunom s novinarom CNN-a. "Trump se nije samo s njim obračunavao, s njim je bilo najradikalnije, zato što su mu oduzeli akreditaciju, ali i novinar CNN-a je isto htio ukrasti show pa je došao u određeni sukob sa osobljem", rekao je Vinković i naglasio kako je "ovdje riječ o ozbiljnoj političkoj borbi i CNN se nalazi jasno na političkoj poziciji, kao što se Fox nalazi s druge strane, kao Trumpova gotovo privatna televizija".

Što se tiče izbora u Americi, "nitko nije ni gubitnik ni dobitnik. Dobili su izbore demokrati, zato što su imali užasnu startnu poziciju u kojoj je sve bilo pod kontrolom republikanaca", rekao je Kurelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!