10:29 / 27.10.2020.

Autor: Dnevnik/Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

Vinković: U "Areni" je postavljeno još 150 kreveta

-

-

Foto: - / -

U cijelu "Arenu" stane, rekao je Vinković, oko 800 kreveta. Za sada je tu 500 kreveta, a još 300 ih čeka u Jastrebarskom.
Završava se postavljanje još 150 kreveta na prvom katu "Arene", to bi danas trebalo biti završeno i time će biti postavljeno ukupno 420 kreveta za prihvat lakše, ali i srednje teških bolesnika, javila je za Dnevnik u podne Nikolina Ćosić.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente 

Nakon toga, dodala je, slijedi opremanje lijekovima i zdravstvenom opremom, kada će sve biti spremno za prve pacijente.

- Danas je ovdje prisutno 20 pripadnika državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb. Inače, postrojba je u 4 grada - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. I tamo se također pripremaju za ovakve akcije, za sada još nisu krenuli, ali sve je spremno da i tamo uskočimo, rekao je Mladen Vinković, načelnik državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.Za Dobro jutro, Hrvatska Vinković je rekao kako su sada, u odnosu na prošli put, još uvježbaniji u postavljanju krevet. Dodao je i kako će svoj posao  obaviti u roku od 48 sati. Nakon toga zdravstveni djelatnici moraju dovesti svoju opremu i upogoniti "Arenu". Trenutno radi oko 25 pripadnika državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb. Jučer u 7 ujutro su počeli prevoziti opremu iz Jastrebarskog, zadnji kamion je stigao oko 18 sati i sva oprema, koja je bila planirana za "Arenu" već u skladištima. Danas je u planu završiti logistički dio opremanja "Arene".

U cijelu "Arenu" stane, rekao je Vinković, oko 800 kreveta. Za sada je tu 500 kreveta, a još 300 ih čeka u Jastrebarskom.

- To bi bio najcrnji scenarij da se mora puniti parter, dodao je.

Možda ti kreveti, rekao je Vinković, neće biti potrebni, ali bolje je biti spreman.

Postavili su krevete s madracima, stolice uz svakog pacijenta i paravane. U skladištu imaju boce s kisikom, za to je potrebna medicinska oprema. Postavljena i infrastruktura za Internet da se mogu priključiti na zdravstveni sustav kao da su u pravoj bolnici. Ispitani su voda i zrak i kada postave sve krevete, slijedi čišćenje, dezinfekcija i sve će biti spremno. Vjeruje da bi sve to moglo biti gotovo u roku od 48 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!