10:12 / 11.02.2020.

Autor: HRT

Vir - od bankrota do najvećeg gradilišta u RH

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vir je uspio od zapuštenog otoka postati uzor drugima i zauzeo važno mjesto na karti hrvatskih turističkih odredišta.
Vir je uspio od zapuštenog otoka postati uzor drugima i zauzeo je važno mjesto na karti hrvatskih turističkih odredišta. Barem tako tvrde njegovi čelnici.

Kako je to moguće, za Studio 4 objasnio je načelnik općine Vir Kristijan Kapović.

- Puno je toga u novcu, ali ima puno toga i u odlučnosti, ideji i viziji, objasnio je Kapović.

- Put je bio težak, prije 16 godina smo doživjeli teški napad od strane državnih dužnosnika koji su se bavili prostornim uređenjem i graditeljstvom, potpisali su nam smrtnu presudu jer su rekli da je to jedan otok u kojem mogu živjeti samo gubavci i koje treba zasut bombama i sravnati sa zemljom, oštro je rekao Kapović.

Voditelj Petar Vlahov ga je potaknuo da kaže koji su to političari.

- To je bilo za vrijeme vlade Ive Sanadera, od strane njegovog predstavnika ureda za prostorno uređenje, institucije koja se trebala baviti rješavanjem tih problema, objasnio je.

No to ih je potaknulo na djelovanje jer oni nisu od države imali veliku potporu, ističe.

Nekada im strujna mreža nije mogla izdržati sezonske uvjete, no to je sada davna prošlost. Na otoku je trenutačno aktivno više od deset gradilišta, uređuje se vodovod, javna rasvjeta, prometnice...

Spremaju se za nova ulaganja veća od 100 milijuna eura u vodovod s pročišćivačem otpadnih voda i tu imaju potporu Vlade i Ministarstva.

Računaju da će uspjeti dobiti 75 posto tih sredstava iz europskih fondova.

No usprkos svim uspjesima načelnik priznaje da je danas moguće putem političkih ili rodbinskih veza bespravno graditi na Viru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!