Virovitica dobila PCR uređaj

28.01.2021.

16:21

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT

PCR uređaj

PCR uređaj

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

U Virovitici počinje raditi PCR uređaj za otkrivanje koronavirusa što znači da se uzorci više neće morati u Zagreb. Svojem Zavodu za javno zdravstvo, za gotovo milijun kuna kupila ga je Virovitičko-podravska županija. 

Prošao je probni rad, Zavod za javno zdravstvo dobio je certifikat i PCR uređaj za otkrivanje koronavirusa u Virovitici može početi raditi. Na dan može analizirati 50-ak uzoraka. Za postupak je potrebno oko 3 sata.

- Pogotovo je to bitno kod nekih pacijenata koji zahtijevaju operativne zahvate u našoj Općoj bolnici, tako da će te rezultate moći dobiti prije nego do sada, rekao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan. 

Za one bez uputnice, testiranje će stajati oko 700 kuna. 

PCR uređaj precizno otkriva i u kojoj je pacijent fazi bolesti, što je epidemiolozima vrijedna informacija za daljnje postupanje. 

- Možemo zaključiti da li je pacijent u završnoj fazi bolesti i kada više nije infektivan, rekla je Helena Eškinja, glavna inženjerka ZZJZ "Sveti Rok" Virovitica.

A osim za otkrivanje covida, uređaj će biti koristan i za širok spektar drugih analiza. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!