Virovitica voli vlakove

13:33 / 28.07.2018.

Autor: L.Š./I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Interaktivni svijet malih vlakova posjetitelji mogu razgledati petkom i subotom od 17 do 19 sati ili prema dogovoru.
Na virovitičkom Željezničkom kolodvoru osim vlakova na relaciji Zagreb-Osijek u obližnjim prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica već treću godinu djeluje muzej malih vlakova, gdje voze i njihovi umanjeni modeli.

Stalni postav pod nazivom "Virovitica voli vlakove" pokrenuo je njihov strastveni sakupljač i entuzijast Goran Denac, a nedavno je s kolegom Robertom Bogovićem izradio i vrlo zahtjevnu maketu virovitičkog dvorca Pejačević.

Dvorac Pejačević koji dominira središtem Virovitice trenutno se obnavlja, no njegova umanjena replika sastavljena od 1300 dijelova, djelo dvojice zaljubljenika u maketarstvo nakon više od 700 sati napornog rada nedavno je ugledala svjetlo dana.

Maketa dvorca smještena je u carstvu više od 3000 malih vlakova u najvećem takvom muzejskom postavu u Hrvatskoj. Osim automatiziranih kompozicija posjetitelji  se pomoću tableta mogu i sami okušati u vožnji vlakova s ugrađenom kamerom. Postav krase i unikatni vlakovi s kraja četrdesetih godina prošloga stoljeća koje je od konzervi izradio virovitički modelar Otto Horvat.

Interaktivni svijet malih vlakova posjetitelji mogu razgledati petkom i subotom od 17 do 19 sati ili prema dogovoru, a cijena ulaznice od koje novac ulažu u nove zanimljive sadržaje je simbolična, 20 kuna po osobi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!