18:21 / 16.08.2021.

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Virovitičani slave blagdan svojega zaštitnika - Svetoga Roka

Virovitičani slave blagdan sv. Roka

Virovitičani slave blagdan sv. Roka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Virovitičani danas slave blagdan svojega zaštitnika Svetoga Roka i 787. obljetnicu od prvog pisanog traga o svojem gradu. Danas se završava i četverodnevna manifestacija "Rokovo" koja je nakon prošlogodišnjeg neodržavanja zbog pandemije Covid-a, privukla brojne posjetitelje. 

Zavjetnim misnim slavljem na otvorenom, uz procesiju ulicama grada s kipom svetog Roka, mnogobrojni Virovitičani iskazali su zahvalu svojem zaštitniku. Zavjetovali su mu se njihovi preci tijekom srednjega vijeka dok je gradom vladala kuga.

- Sveti Rok je zaštitnik od kuge i od raznih bolesti, pa se mi molimo njemu. Svake godine malo to bolje obilježimo, kazala je Ljubica Kovač iz Virovitice.

- Tradicionalno Virovitičani su se zavjetovali 1757. godine, nakon velikog potresa koji je stvarno uništio Viroviticu do kraja, zaštitniku svetom Roku kako bi nas sačuvao od daljnjih potresa i nevolja. Mi smo danas sretni da ove godine napokon možemo, i da su epidemiološke mjere ipak manje pa možemo održati procesiju i da možemo održati proslavu Dana grada, naglasio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

A proslava uz bogat program traje već od petka. Njezin je dio i izložba starih vozila virovitičkog, ali i brojnih hrvatskih oldtimer klubova.

- Imamo stotinjak automobila i trideset do četrdeset motora. Uistinu rijetki automobili i motori se danas mogu vidjeti ovdje u Virovitici i to su uglavnom sve vozila starija od trideset godina, rekao je predsjednik Oldtimer kluba Virovitica Tomislav Maloča.

Rokovo obiluje i glazbenim koncertima na dvije pozornice uz nastup izvođača iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

- Srce je puno, ponovno smo s ljudima, dodao je rock glazbenik Davor Sučić iz grupe Zabranjeno pušenje, Bosna i Hercegovina.

Rokovo završava večeras koncertom domaćih - virovitičke grupe Vatra i svečanim vatrometom točno u ponoć.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!