Virovitičko-podravska županija: tri osobe umrle, troje novozaraženih

16.09.2020.

16:04

Autor: I.D./HRT

default error photo
"Imali smo jako dobru epidemiološku sliku, koja se nažalost pogoršala."
Iza Virovitičko-podravske županije, najteži je dan vezan za COVID-19. Naime, tri su osobe preminule: dvije u Respiratornom centru u Osijeku, jedna u Općoj bolnici Virovitica.

Riječ je o dvije žene (1939. i 1946. godište) i muškarcu (1954. godište). Žene su bolovale od brojnih komorbiditeta, hipertenzija i dijabetesa, dok je preminuli muškarac imao teško kliničko stanje, s nedavno preboljenim moždanim udarom i teškim neurološkim sekvelama.

Osim toga, u posljednja 24 sata, 81 osoba je testirana na virus SARS-CoV-2. Troje je novozaraženih - za petero se čekaju rezultati, a 73 osobe su negativne na koronavirus. Troje je oporavljenih od COVID-19.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 14. rujna, Virovitičko-podravska županija je među šest HR županija s kumulativnom 7-dnevnom stopom većom od 50/100.000 stanovnika (Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska, Zadarska).

I dok je prosjek za RH 37,1, Virovitičko-podravska županija bilježi 77,1. I s kumulativnom 14-dnevnom stopom, većom od 100/100.000 stanovnika, Virovitičko-podravska županija je među šest županija u Hrvatskoj sa stopom većom od 100 (107,6), dok je hrvatski prosjek 81,4.

- Imali smo jako dobru epidemiološku sliku, koja se nažalost pogoršala. Upozoravamo i apeliramo na odgovorno ponašanje uz poštivanje epidemioloških i sigurnosnih mjera. Nikome od nas nije u interesu ovakvo povećanje broja oboljelih, ali i broja preminulih. Budimo odgovorni, naglasio je i apelirao dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije i član Stožera civilne zaštite VPŽ.

U Općoj bolnici Virovitica, trenutno su hospitalizirana četiri COVID-19 pacijenta. Troje je starije, a jedna osoba srednje životne dobi. Svi imaju brojne komorbiditete, a od čega troje ima srednje teške oblike bolesti, a jedna osoba teži oblik, ali on još uvijek ne zahtijeva mehaničku ventilaciju. Trenutno su 234 osobe u samoizolaciji.

Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 154 osoba se zarazila COVIDOM-19. Od toga, 66 ih je trenutno aktivno, osamdeset i troje ih se oporavilo, dok su tri žene i dva muškarca preminuli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!