07:52 / 01.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Virtualni prosvjed za Praznik rada

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

E-prosvjed mogao se uživo pratiti na Facebook stranici SSSH.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održao je u petak prvi internet-prosvjed u Hrvatskoj pod geslom "Radnicima hvala, ali prvo prava", pri čemu je istaknuto 12 zahtjeva koji su upućeni Vladi, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori. E-prosvjed mogao se uživo pratiti na Facebook stranici SSSH.

-
Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze kroz krizu. Veliki benefit krize trebalo bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, da izvoz postane pravilo, a uvoz samo nužda, poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel putem platforme Zoom, gdje se na virtualnom prosvjedu okupilo oko 200 sudionika.

- Ova je kriza probudila sve aveti neoliberalnog kapitalizma, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterstvom, nepoštivanjem i umanjivanjem prava radnika. Dokaz tome je naš socijalni partner HUP, koji je u dogovoru s Vladom skovao plan mjera putem kojih će podijeliti privatnim poduzetnicima više desetaka milijardi kuna, i onda kao 'šlag na tortu' tražiti izmjene Zakona o radu, u svoju korist i u korist Vlade, ustvrdio je Novosel u obraćanju prosvjednicima.

Novosel je istaknuo da je SSSH pravovremeno reagirao kada je prvi inzistirao na transparentnoj objavi imena poslodavaca koji su iskoristili potporu Vlade, a popis je objavljen prije dva dana.

U 12 zahtjeva sindikalci traže transparentnost i nadzor potpora za očuvanje radnih mjesta, te da poslodavci koji koriste potpore radnike zadrže dodatna tri mjeseca.

Odbijaju prijedloge za smanjenjem plaća i pozivaju na bolju organizaciju rada kroz provedbu ključnih reformi u javnom i privatnom sektoru.

Zahtijevaju primjenu Europskog stupa socijalnih prava, kojim bi se proširila radna i socijalna prava na radnike u nestandardnim oblicima rada, poput rada putem interneta.

Traže povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto, s ciljem smanjenja jaza između najviših i najnižih plaća. Žele veći porez za bogate i manji za radnike kroz progresivno oporezivanje dohotka i snažnije oporezivanje imovine i neinvestirane dobiti.

Zahtijevaju jačanje javnog zdravstva, pri čemu treba odvojiti javno zdravstvo od privatnog, te zaustaviti komercijalizaciju usluga i privatizaciju primarne zdravstvene zaštite.

Traže da se u mirovinski sustav hitno uvede načelo pravednosti i značajno povećaju mirovine stečene radom.

"Poduzetništva i svijeta rada" u kurikulum i obrazovanje za aktivno građanstvo.
Sindikati također traže da se trajno zadrže sve digitalne usluge javne uprave pokrenute tijekom krize, kao i smanjenje broja gradova i općina.

Trebalo bi značajno povećati javne investicije i poticati privatne sa ciljem izgradnje industrije koja će biti niskougljična, cirkularna, digitalna i s obnovljivim izvorima energije.

Zahtijevaju i veće očuvanje i poticanje domaće proizvodnje, pogotovo poljoprivrede, kako bi Hrvatska postala samoodrživa u proizvodnji hrane.
SSSH je popis zahtjeva poslao na adrese Vlade, predsjednika Sabora, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!