Virus iz kanalizacije uništava stonske kamenice

05.03.2019.

14:02

Autor: D.M./HRT

default error photo
Što se događa s kamenicama u Studiju 4 govorio je viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i proiobalje Sveučilišta u Dubrovniku Vlado Onofri.
Dan malostonske kamenice - ove gurmanske fešte na otvorenom ove godine neće biti. Naime, nalaz veterinarske inspekcije pokazao je prisutnost norovirusa u tri od ukupno pet kontrolnih točaka u uzgajalištoma školjaka na Pelješcu.

Što se događa s kamenicama u Studiju 4 govorio je viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i proiobalje Sveučilišta u Dubrovniku Vlado Onofri

- Norovirus nalazi se prije svega u fekalijama koje dolaze iz okolnih septičkih jama koje bi se trebale prazniti i graditi tako da budu nepropusne. Kamenica može filtirati do 200 litara mora dnevno. One akumuliraju veliku količinu virusa. Neozbiljnim ponašanjem i velikom izgradnjom ugrozili smo Malostonski zaljev, rezervat prirode - a takvog zaljeva nema nigdje u Europi, kazao je Onofri. Upitao je zašto je Englezima dopušteno da u rezervatu prirode grade vile. 

- Kratkoročno smo ugrožili naš brend, nadam se da ćemo ovo shvatiti kao upozorenje. Stonska kamenica Ostrea edulis jedino još egzistira u Malostonskome zaljevu. Uništene su u Francuskoj i Britaniji ovakvim bolestima, rekao je Onofri. Upozorio je kako su školjke u Malostonskome zaljevu onečišćene i epibiontima kojih ondje nije bilo prije nekoliko desetaka godina - primjerice u školjkama koje su dovedene iz Kaštelanskog zaljeva i od drugdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!