19:29 / 25.10.2020.

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/J.L./P.F./HRT

Virus se probio u dom unatoč poduzetim mjerama

-

-

Foto: - / -

Poseban resorni tim obilazio je domove, sve su epidemiološke mjere poštovane. Svi nezaraženi korisnici odvojeni su od pozitivnih i tako ih štitimo od prodora zaraze, rekao je.
U Šibeniku se u posljednjih desetak dana zarazilo 116 korisnika i djelatnika jednog doma za starije. Nikola Blažević, načelnik županijskog stožera, rekao je u središnjem u Dnevniku HTV-a da je poduzeto sve da ne dođe do proboja virusa u ovaj i druge domove.

- Poseban resorni tim obilazio je domove, sve su epidemiološke mjere poštovane. Svi nezaraženi korisnici odvojeni su od pozitivnih i tako ih štitimo od prodora zaraze, rekao je.

Zahvalio je svim djelatnicima koji ulažu nadljudske napore, s epidemiolozima i svim drugim ustanovama. Na sjednici županijskog Stožera civilne zaštite odlučeno je da će se u roku od 24-48 sati pronaći način da se smjeste u druge objekte u kojima mogu primiti skrb adekvatnu njihovim potrebama. Rekao je da je aktivno 114 slučajeva, od kojih je osam u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije, a svi ostali imaju blaže simptome.

- Bolnica ima kapacitete od 35 ležajeva, a ako oni budu popunjeni, postoje posebni protokoli kriznog stožera Ministarstva zdravstva po kojima će bolnica kao covid-bolnica rješavati te pacijente. Postoji i druga županijska bolnica, a ako ni to ne bude dovoljno, potražit će pomoć drugih županija i kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Šibensko-kninska županija ima znatno veći broj aktivnih slučajeva nego ovog proljeća, i na pitanje planiraju li se uvoditi i strože mjere od onih koje je propisao nacionalni stožer, rekao je da se pokazalo da su mjere koje su predložili u kolovozu i mijenjali ih u rujnu i listopadu, pokazale kao dobre.

- Naša županija nije u skupini rizičnih županija, unatoč ovom žarištu, naglasio je.

Smatra da je epidemiološka situacija još uvijek dobra te da se, uz mjere Nacionalnog stožera, ne moraju uvoditi nove mjere uvoditi, osim što su ranije zabranjeni posjeti i izlasci iz domova za starije i nemoćne osobe.

- U samo dva tjedna broj aktivnih slučajeva narastao je 10 puta, no broj oboljelih u odnosu na druge županije govori o velikom stupnju odgovornosti naših građana, rekao je.

Ustvrdio je da dobroj situaciji pridonijela i nabava uređaja u Zavodu za javno zdravstvo te naglasio da županija poduzima sve kako ne bi došlo do gorih ishoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!