16:55 / 14.04.2020.

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Virus se širi udbinskim područjem

-

-

Foto: - / -

Virus se širi udbinskim područjem. Prvotno je za cijelu općinu proglašena karantena, no ipak je sada sužena na samo mjesto.
U Udbini broj zaraženih raste iz dana u dan. Sada ih je deset. Za to je mjesto proglašena karantena. Jedna je osoba zbog pogoršanja stanja prebačena u zagrebačku kliniku "Dr. Fran Mihaljević.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Virus se širi udbinskim područjem. Prvotno je za cijelu općinu proglašena karantena, no ipak je sada sužena na samo mjesto.

- Ostalih dvadesetak naselja nije pod karantenom, još jednom mjesto Udbina, ono područje gdje se nalazi doma za starije i nemoćne i zapravo gdje je epicentar zbivanja, kazao je ličko-senjski župan Darko Milinović.

Dvije obitelji, inače rodbinski povezane, zarazile su se iz još neutvrđenog izvora. Jedna je osoba zbog teže zdravstvene slike u gospićkoj bolnici, dok je druga zbog pogoršanja odvezena u Zagreb.

- Došlo je do pogoršanja kliničke slike druge zaražene osobe to je osoba koja ima i niz kroničnih bolesti kojoj je nedavno transplatiran i bubreg ima upalu pluća  a njezina klinička slika je u pogoršanju ali nije životno ugrožena, dodao je Milinović.

S obzirom na to da su se zaraženi kretali gospićkom bolnicom te udbinskim Domom zdravlja, a inficiran je i jedan udbinski vatrogasac - mnogi su testirani na virus. Opasnost prijeti i za više od osamdeset štićenika udbinskog Doma za starije i nemoćne.

- Dvadeset i jedan djelatnik doma zdravlja je negativan jedan se još nalaz čeka i to nam je u ovom trenutku najbitnije i stavili smo sva raspoloživa sredstva na prvu crtu obrane ulaska ili eventualno prodora virusa u dom za stare i nemoćne, rekao je ličko-senjski župan ličko-senjski župan.

Za područje Udbine uvodi se drive in metoda uzimanja brisa, dakle iz vozila na određenom mjestu, a život u karanteni strogo će nadzirati policija.

- Ako bi neko eventualno mislio da može nekakvim sporednim putem doći ovamo to mu također neće poći za rukom jer će biti kontroliran i sankcioniran, upozorio je zamjenik načelnika PU ličko-senjske Mladen Kranjčević.

U županiji je sada ukupno 12 oboljelih, a prvozaraženi pacijent iz Senja je ozdravio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!