10:33 / 13.05.2020.

Autor: HRT

Virus ušao u Dom za starije u Šibeniku

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oboljela je 80-ogodišnjakinja, testirana je zbog blago povišene temperature. Prebačena je na odjel infektologije šibenske bolnice.
U posljednja 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji otkrivena je jedna novooboljela osoba, a riječ je o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe "Cvjetni dom“ u Šibeniku. Oboljela je 80-ogodišnjakinja - testirana zbog blago povišene temperature. Prebačena je na odjel infektologije šibenske bolnice. Epidemiološki izvidi još su u tijeku.

- Jutros kad me nazvala iz bolnice doktorica, jednostvno smo ostali zatečeni. Ne možemo ni sami vjerovati da se ovo dogodilo kod nas, kaže ravnatelj doma Tomislav Ninić. Jer tvrdi - učinili su sve kako bi se virusu oduprijeli, zabranili posjete i prijam novih štićenika. U domu, kažu i korisnici njihovih usluga - mjere se strogo poštuju, nema posjeta, a nisu dozvoljavali ni da se korisnicima donosi voće.

A u bliskom su kontaktu od izbijanja pandemije isključivo zaposlenici koji su jedina veza doma s vanjskim svijetom. Ninić dodaje kako su dosad obavili 142 testa zaposlenika, neke su testirali i dva puta. Svi su testovi bili negativni, naglašava. "Za očekivati je da je virus došao izvana budući da ni zaposlenici ne mogu biti 100 posto izolirani, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević.

Stoga će njih desetero ponovno biti testirano. Usto, uzeto je 15 brisova od osoba koje su bile u kontaktu s oboljelom ženom - riječ je o zaposlenicima i korisnicima Cvjetnog doma u Šibeniku.

S današnjim danom broj oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji popeo se na 91, oporavljenih je i dalje 76. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih su dva na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 27 osoba i svi su kontakt s osobama oboljelima od koronavirusne bolesti. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1776 uzoraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!