Više 1,3 milijuna za projekte održivog turizma

13:31 / 17.08.2021.

Autor: M.L./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Senka Daniel

Senka Daniel

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Više od 1,3 milijuna kuna vrijedan natječaj za razvoj projekata održivog turizma raspisalo je proteklog tjedna Ministarstvo turizma i sporta. U sklopu EUSAIR Facitiy Point projekta osiguran je financijski primamljiv proračun za razvoj usvojenih projektnih ideja za razvoj održivog turizma Jadransko-jonske regije i to do faze spremnosti za apliciranje i financiranje iz EU fondova. Rok za dostavu ponuda je 26. srpnja do 10 sati. Ministarstvo turizma i sporta, zajedno s albanskim kolegama koordinira temu Održivi turizam za svih deset zemalja Jadransko-jonske strategije, a osvajanje ovakvog posla bila bi još jedna dobra prilika i priznanje za hrvatske stručnjake.


Senka Daniel, koordinatorica projekta održivog turizma strategije za jadransko-jonsku regiju, kazala je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako je, osim što koordinira projekt, Ministarstvo turizma i nacionalni projektni partner u projektu 'Facility point', u okviru kojeg ima određene zadatke, uključujući pripremu makro regionalnih projekata vezanih uz održivi razvoj turizma za financiranje iz EU fondova.

- U lipnju smo objavili natječaj za razvoj četiri takva projekta – javiti su se mogli stručnjaci iz svih zemalja jadransko-jonske regije, kazala je Daniel.

Za projekte je osigurano nešto više od milijun kuna – Daniel napominje kako se sve radi na makro-regionalnoj razini, ali i da će Hrvatska imati koristi od toga.

- Prvenstveno, cilj u ovom projektu je da se proizvodi, planovi i modeli koje ćemo razvijati primjenjuju u svim zemljama članicama, kaže.

'Facility point', objašnjava Daniel, je projekt koji je financiran iz programa Adrion, koji služi kao podrška provedbe strategije. Kaže kako svi njihovi projekti moraju biti vezani uz održivi razvoj i kulturu.

- Moramo se pridržavati sva četiri aspekta održivosti – gospodarske, društvene, prirodne i kulturne, kaže i dodaje kako bi bilo najbolje da svaki projekt sadrži sve 4 komponente.

- Radi se o projektima kulturne rute jadransko-jonske regije, gdje je cilj kreirati modele kako bi kulturne rute mogle doprinijeti ravnomjernijoj distribuciji turističkih tokova – da usmjerimo turiste i na manje poznate kulturne vrijednosti i atrakcije kojima smo bogati – kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj regiji, objašnjava Daniel.

Uz spomenute kulturne rute jadransko-jonske regije, do sada su na natječaj došle još tri projektne ideje – projekt koji se bavi planovima održivog upravljanja destinacijom, projekt vezan za oživljavanje ribarske baštine, te projekt vezan za razvoj posebnih oblika turizma - točnije 'cruising', kako na moru, tako i na kopnenim vodama.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!