Više akcija spašavanja tijekom nevremena na moru

28.07.2022.

13:14

Autor: V.K./HRT/Hina

Traganje i spašavanje na moru

Traganje i spašavanje na moru

Foto: Sime Zelic / Pixsell

U proteklih 48 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je nekoliko akcija traganja i spašavanja tijekom i nakon nevremena na moru, a Ministarstvo mora apeliralo je na pridržavanje propisa o plovidbi i praćenje prognoze.

Od nekoliko akcija spašavanja, Ministarstvo je u četvrtak izvijestilo o četiri događaja koji su zatekli strane državljane, uputivši apel prema nautičarima i rekreativcima na moru.

- Ministarstvo apelira na savjesno pridržavanje propisa o sigurnoj plovidbi, praćenju vremenskih prognoza i provjere adekvatne opremljenosti plovnih objekata prije plovidbe, kako bi se spriječile neželjene pomorske nezgode, poručilo je.

Prva spasilačka akcija bila je u utorak predvečer kada manja brodica četveročlane obitelji, državljana Slovenije, pod udarima bure nikako nije mogla isploviti iz uvale nedaleko od Vrbnika.

Angažiran je najbliži policijski brod no zbog plićine i nepovoljnih vremenskih uvjeta policijski službenici nisu mogli doploviti dovoljno blizu. Kako su brodolomci ipak uspjeli izaći na obližnju obalu, iz MRCC Rijeka poručeno im je da pričekaju kopneno spašavanje organizirano u suradnji s HGSS-om koji su ih pronašli, pregledali, utvrdili da nema ozlijeđenih te ispratili do polazišnog mjesta.

Neplivač na SUP-u

Iste večeri zaprimljen je poziv očevica o dvoje veslača na SUP-ovima kod uvale Šugarica, u Podvelebitskom kanalu, koji su u trenutku dojave nekontrolirano plutali nošeni jakim udarima bure prema otoku Pagu. Dvojac na SUP-ovima, oboje njemački državljani, pronađeni su i ukrcani na spasilačku brodicu neozlijeđeni, ali iscrpljeni te prevezeni u Starigrad. Po pristajanju, jedna od spašenih osoba službenicima je izjavila da je neplivač, navodi se u priopćenju.

U srijedu malo poslije podne se ispred Rta Muzilj, kod Pule, dogodila pomorska nesreća u kojoj je lakše ozlijeđena djevojčica. Sudarile su se dvije brodice pod zastavom Slovenije na kojima je u trenutku nesreće bilo osam osoba, svi slovenski državljani. Oba plovila pretrpjela su materijalna oštećenja, u predjelu trupa iznad razine mora.

Inspekcijskim pregledom utvrđeno je kako jedan voditelj plovila nije poštivao pravila za izbjegavanje sudara na moru te će mu biti izdan prekršajni nalog.

Također, Ministarstvo je izvijestilo i o prevrnuću katamarana između otoka Planik i Olib u srijedu. U popodnevnim satima zaprimljena je dojava očevidaca o uočenim signalnim raketama te je registriran radio-signal položaja odaslan s plovila pod francuskom zastavom s četiri člana posade, od kojih dvoje maloljetne djece.

Policijski službenici su četveročlanu obitelj brodolomaca, državljane Francuske, izvukli iz mora te ih prevezli u Zadar, gdje su ih u preventivnu zdravstvenu obradu preuzeli djelatnici hitne. Očevidom je utvrđeno da nema onečišćenja mora i vlasniku je naloženo žurno komercijalno uklanjanje plovila.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!