19:49 / 06.11.2018.

Autor: J.L./HRT

'Više kuna u vašem džepu, a manje u HEP-u'

-

-

Foto: - / -

U vezi s energetskom obnovom obiteljskih kuća Štroma je rekao da će RH vjerojatno biti prva država u EU koja će s europskim novem građanima omogućiti da riješe energetsku obnovu kuća.
Subvencionirani krediti i POS-ovi stanovi za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara konkretne su demografske mjere. Uvjeren je da će do kraja mandata ove Vlade zahvaljujući tim mjerama 20 tisuća obitelji imati svoj dom. Kako to kani ostvariti te kako komentira prijepore oko Marakeškog dokumenta i nagađanja o mogućoj participaciji Milana Bandića u Vladi.

Tumačeći porast zahtjeva za subvencioniranim kreditima od 26%, rekao je da je ove godine došlo puno više zahtjeva za subvencioniranje iz Slavonije i Ličko-senjske županije, iz područja gdje građanima stvarno treba pomoći. Ustvrdio je da je subvencioniranje i kvalitetna demoghrafska mjera, potkrijepivši to brojem od više od 300 djece koja su se rodila od prošle godine među obiteljima koje su dobile subvencije. Do sada je izgrađeno 8000 POS-ovih stanova, očekujemo da ćemo započeti s izgradnjom barem 1000 stanova u sljedeće dvije godine, i to uglavnom tamo gdje su cijene stanova izuzetno visoke, rekao je.

U 2019. i 2020. očekuje se još 5-6 tisuća subvencioniranih kredita, a do kraja mandata na taj će način 20.000 mladih obitelji imati svoj dom u Hrvatskoj. U vezi s energetskom obnovom obiteljskih kuća rekao je da će Hrvatska vjerojatno biti prva država u Europi koja će s europskim novem građanima omogućiti da riješe energetsku obnovu kuća. "Moramo pripremiti jednostavan natječaj, koji će se fokusirati na samu izgradnju. Što će to donijeti naši građanima: više kuna u vašem džepu, a manje u HEP-u", rekao je.

Pojasnio je da Marakeški dokument govori o svim problemima migracija, "o svemu o čemu pričamo, a nemamo hrabrosti to sami staviti na papir i rješavati te probleme". Ponovio je da svaka država sama odlučuje hoće li nešto iz tog dokumenta primijeniti. "O tome treba pričati i vidjeti koje sve mogućnosti postoje. Migranti su ljudi, sjetimo se, a neki, poput ekstremnih desničara, ne žele se sjetiti što je bilo u Hrvatskoj 90-ih. Trebamo biti ljudi", istaknuo je.

Na pitanje o oštrim tonovima između Pantovčaka i Banskih dvora, te na konstataciju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ovakav prijepor, ne samo između predsjednice i Vlade nego i u cijelom društvu, netko namjerno generira, Štromar je rekao da nema takve informacije te da to treba pitati Jandrokovića. Smatra da odnos između predsjednice i Vlade treba biti kvalitetniji, posebno kada su u pitanju vanjskopolitičke teme, da treba sjesti za stol i doći do konsenzusa i onda ići prema javnosti.

Podržava izjavu HNS-a da "nedopustivo da se predsjednica dodvorava notornoj ekstremnoj desnici, umjesto da sukreira vanjsku politiku" te ju se optužuje za samopromociju. "Predsjedica se treba ponašati kao predsjednica svih nas i prilikom izrade svih dokumenata koji idu prema van moraju se izbrusiti u dogovoru s Vladom. Moramo imati stabilnu vladu i dobar odnos predsjednice s Vladom", rekao je Štromar.

Siguran je da neće biti preslagivanja u Vladi. "Ova vlada je stabilna, moramo raditi na onome što radi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, što je dobilo i pohvale EK, idemo raditi na subnecijama, POS-ovim stanovima, stvarati bolje ozračje i gospodarstvo. Ljudi žele normalno živjeti, sa što manje lijevih i desnih i da idemo dalje", kaže.

Garantirao je da premijer od HNS-a neće tražiti da se odrekne jednog ministarskog mjesta u korist Milana Bandića, budući da Bandić ima veći klub zastupnika. Ne želi vjerovati da Bandićev klub jača zahvaljujući korupciji. "U suprotnom, DORH to svakako treba istražiti. Ima puno bitnijih tema", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!