19:44 / 07.03.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/B.A./HRT

Više od 130.000 osnovnoškolaca nema školskog psihologa

Sabrina Wagnes Hanžek

Sabrina Wagnes Hanžek

Foto: - / -

Zaposleno je 100 mladih psihologa, no problem ponovno nastaje kada pripravništvo istekne
Više od 130 tisuća učenika osnovnih škola nema svog školskog psihologa, upozoravaju riječki znanstvenici. Brojne škole godinama čekaju zeleno svjetlo resornog ministarstva, a prilika za to je mjera za zapošljavanje pripravnika. Zaposleno je 100 mladih psihologa, no problem ponovno nastaje kada pripravništvo istekne.

Nakon pet godina dopisa i molbi Osnovna škola Zapruđe napokon ima psihologinju.

- Puno je više posla nego što sam očekivala, što mi je i drago, rekla je Sabrina Wagnes Hanžek, psihologinja u OŠ Zapruđe, za Dnevnik HRT-a.

- Ono što je bilo i smiješno na početku je to štu su sedmi i osmi razredi nahrupili na moja vrata jer su baš imali puno pitanja koja su mogli pitati mlađe osobe, dodaje.

I u ovoj zagrebačkoj školi imaju samo riječi hvale za pripravnicu. 755 oduševljenih učenika, zadovoljna ravnateljica.

- Bit ću iskrena, nisam očekivala da ću vidjeti toliko brzo tako tako kvalitetne promjene, rekla je Danica Rajković, ravnateljica OŠ grofa Janka Draškovića.

No pripravnička je godina svima proletjela.

- Većina mojih kolega je dobila otkaz nakon godine dana pripravništva. Neki, kao što sam ja, su uspjeli dobiti ugovor na do 60 dana s izgovorom da čekamo odobrenje ministarstva, kaže Wagnes Hanžek.

- Nezadovoljni su bili i roditelji, vijeće roditelja me na svakom sastanku pita što je s psihologom, kaže ravnateljica.

I dok se škole dopisuju s ministarstvom, istraživači upozoravaju da se kvote propisane državnim pedagoškim standardom ne poštuju.

- Iznenađujuće je koliki su ti razmjeri. Rezultati pokazuju da 326 škola ima manjak stručnih suradnika, kaže Domagoj Švegar iz inicijative Psihološko proljeće.

U ministarstvu tvrde da manjka na razini sustava nema. Stručni timovi određuju se prema broju učenika u školi, a svaka škola u pravilu najprije zapošljava pedagoga i knjižničara.

- Psiholog ne mora biti obvezno zaposlen u svakoj školi, već škola mora imati stručni tim koji može, ali i ne mora uključivati psihologa, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Ako dobijemo psihologa, mogli bi jako puno toga ovdje riješiti. Dakle jednu onu prvu obradu djeteta obaviti u školi. U lakšim slučajevima, kakvih je nasreću puno, to je uglavnom i dovoljno, kaže ravnateljica.

Švegar kaže - još uvijek je nerazvijena svijest o mentalnom zdravlju.

I to u Hrvatskoj, u kojoj svaki peti dvanaestogodišnjak ima mentalnozdravstvene teškoće, a svaki deseti razvije kliničku depresiju. Zato je cijeli slučaj prijavljen i dječjoj pravobraniteljici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!