Više od 30 tisuća projekata trebalo bi probuditi istok Hrvatske

13.07.2022.

19:40

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Više od 30 tisuća projekata trebalo bi probuditi istok Hrvatske

Više od 30 tisuća projekata trebalo bi probuditi istok Hrvatske

Foto: HTV / HRT

Više od 30 tisuća projekata i do sada uloženih 20 milijardi kuna trebali bi potaknuti razvoj te probuditi istok Hrvatske. 

Dok prskalice rade - žega poljima u Davoru ne može ništa. Slavonsku ravnicu ovdje u sekundi natapa 75 litara vode koja se crpkama izvlači iz rijeke Save.

Ovo je samo jedan od 33 tisuće projekata iz vladinog programa Slavonija čiji je cilj žitnici Hrvatske dati novi razvojni zamah. Na današnjoj, 13. sjednici savjeta u Okučanima - premijer je podvukao crtu ispod dosad realiziranog.

- Zadnji podaci govore da smo od listopada 2016. do kraja lipnja ove godine ugovorili 20 milijardi kuna projekata. Da smo u tijeku ili se provodi 33.000 projekata, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U Slavonsko brodskoj županiji kažu da su energetski obnovili bolnice u Brodu i Gradiški, kao i 23 osnovne škole. U idućem razdoblju cilj je obnoviti još 19 škola i sagraditi 5 sportskih dvorana kao i centar hitne medicine.

- Moram istaknuti da u županiji sve matične škole su obnovljene. Vrijednost 84 milijuna kuna, rekao je Danijel Marušić, brodsko-posavski župan.

Požeška županica posebno naglašava nužnost ulaganja u prometnice jer kaže, svi dobro znamo što su ceste donijele Dalmaciji.

- Prometnice u Slavoniji koje bi se trebale graditi u periodu ispred nas zasigurno će doprinjeti daljnjem ne samo razvoju poljoprivrede nego i pametnih industrijskih grana koje se mogu financirati iz EU, rekla je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.

Sremska transverzala na krajnjem istoku Hrvatske je jedan od takvih projekata.

- Realizacijom doslovce spašavamo ovaj krajnji istok Hrvatske. Ilok izvlačimo iz izolacije i ostavljamo taj prostor naseljenim. Ukoliko bi to dugo trajalo bojim se da bi posljedice bile velike, rekao je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

Osječki župan puno je zadovoljniji jer se gradnja koridora Vc primakla na par kolimetara od mađarske granice. U obilju projekata budućnosti ističe gradnju novog KBC-a Osijek te revitalizaciju kompleksa ljevaonice bivšeg OLT-a.

- Gdje se počinje s idejnim rješenjem, tj projektnim zadatkom prvog sportskog dijagnostičkog centra i inkubatora u Hrvatskoj. Uskoro ćemo upoznati javnost s cijelim projektom, rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

U virovitičkoj županiji puno se ulaže u razvoj turizma. Uređuje se jezero Orahovica, obnovljaju dvoraci. No prave zarade neće biti ako se ne sagradi brza cesta prema tom kraju.

- Dugo traju nažalost ove predradnje do samog početka izgradnje, imovinsko pravni odnosi, ali vjerujem da ćemo početka napokon počet sa gradnjom brze ceste, rekao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

Dobra vijest za istok Hrvatske su nova pravila igre. Slavonija, Baranja i Srijem u novom šestogodišnjem planu Unije više nisu u paketu sa razvijenim Zagrebom čime im se otvara prostor za povlačenje još više novca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!