14:33 / 08.11.2019.

Autor: S.M./HRT/Hina

Više od 350 amandmana na predloženi proračun

Ilustracija, foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ilustracija, foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na predloženi državni proračun za 2020. saborski klubovi i zastupnici podnijeli su više od 350 amandmana, a po broju podnesenih prednjače klubovi Mosta i SDP-a i njihovi zastupnici Miro Bulj i Gordan Maras.
Na predloženi državni proračun za 2020. saborski klubovi i zastupnici podnijeli su više od 350 amandmana, a po broju podnesenih prednjače klubovi Mosta i SDP-a i njihovi zastupnici Miro Bulj i Gordan Maras. 

- Otvoreno: Tko su dobitnici, a tko proračunski gubitnici 

Među amandmanima koje je Maras podnio je i onaj koji bi omogućio da se ispune zahtjevi učitelja i nastavnika te podizanje njihovih koeficijenata.

Predlaže naime da se iznos namijenjen Ministarstvu znanosti poveća s predloženih 5,54 milijarde kuna na 5,84 milijardi, dakle za 300 milijuna kuna. Taj iznos uzeo bi sa stavke Ministarstva obrane, konkretno pozicije namijenjene opremanju materijalno tehničkim sredstvima. Uz niz infrastrukturnih amandmana, od kojih je velik broj okrenut potrebama Dalmatinske zagore, mostovci nisu zaboravili ni škole ni učenike. Tako je Nikola Grmoja predložio da država za pomoć učenicima osmih razreda osigura gotovo 87 milijuna kuna, a da ih uzme s Vladine stavke. 

- Upis u srednju školu stresan je i za učenike i za roditelje, a nosi i troškove, kaže Grmoja pa predlaže da im se pomogne u nabavi opreme ili financiranju izvanrednih aktivnosti koje učenici pohađaju. Pomoglo bi im se s po tisuću kuna te poklon paketima vrijednima 1.350 kuna u kojem bi bili omoti za knjige, olovke, notes, tablet, ruksak i kabanica za kišu.

O amandmanima na proračun i samom proračunu Hrvatski sabor trebao bi glasovati idući tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!