Više od 5200 vatrogasaca obavilo 1829 intervencija

19.05.2023.

09:28

Autor: Hina/HRT

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je od nedjelje 1829 različitih vatrogasnih intervencija u kojima su angažirana 5224 vatrogasca s 1761 vatrogasnim vozilom, izvijestila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Na području Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave, a rijeka Una u Kostajnici je u postupnom opadanju vodostaja, stoji u priopćenju HVZ-a.


Na terenu su vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP-a Novska čijom se pumpom velikog kapaciteta ispumpava voda. 


Najviše intervencija bilo je na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Popovače, Siska, Volodera i Gornje Gračenice.


Dosad je u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno 112 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja stabala, sprječavanja prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnja zečjih nasipa te je angažirano 406 vatrogasaca sa 116 vatrogasnih vozila te jedno plovilo. 


Područje Jasenovca u pripravnosti je zbog nadolazećeg vodenog vala. I područje Petrinje spremno je za vodeni val koji se očekuje tijekom dana i predvečer, a vatrogasci neprestano ispumpavaju vodu pa kuće nisu ugrožene.


Na području Karlovačke županije zasad je zabilježeno 350 tehničkih intervencija, izvida i ostalih operativnih aktivnosti vezanih za obranu od poplava, koje uključuju ispumpavanja vode, uklanjanje stabala te postupke obrane od poplava: izradu zečjih nasipa, punjenje vreća s pijeskom i prijevoz ljudi.


Angažirano je 796 vatrogasaca s 277 vatrogasnih vozila te šest čamaca iz postrojbi s područja županije, a najviše intervencija je zabilježeno na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića.


Provedena je i izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, ukupno u dvije smjene, u kojima je sudjelovao 131 vatrogasac s 44 vatrogasna vozila te dva plovila koja su upućena na pogođeno područje. Dostavljeno je 28 pumpi, sedam agregata i pet motornih pila te ostala oprema za rad.


U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaj Korane dok su za Kupu sada na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Oba vodostaja su u trendu kontinuiranog laganog opadanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!