Višemilijunska šteta nakon rekordnih vodostaja

12.08.2023.

19:31

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Dnevnik/HRT/R.S.

Početkom tjedna izmjeren je dosad najviši vodostaj Drave na mjernoj postaji Botovo. Poplavljeni su dijelovi nekih općina u Koprivničko-križevačkoj županiji. Stanje se ondje danas normalizira, nabujala rijeka vratila se u korito. Šteta će se moći utvrditi tek kada se voda potpuno povuče s još nekih dijelova, ali već se sada zna da će biti višemilijunska. 


Prije nekoliko dana vodena je bujica na jezeru Šoderica uništila gotovo sve pred sobom. Na poznatom izletištu danas tuga. Vlasnici 15-ak poplavljenih vikendica čiste ih. Ne skrivaju umor i zabrinutost.

- Sve smo bacili, moramo sve iz početka, od zidova. Čekamo da se osuši i onda krećemo dalje s radovima, za HRT Dnevnik rekla je Nevenka Betlehem Požgaj, Peteranec. 

- Digli smo televizor, uređaje, a ovo se nije dalo spasiti, kazao je Saša Križ, Bjelovar. 

Neki su se napušteni objekti srušili, a gotovo potpuno uništena je nedavno izgrađena šetnica, oštećena je cesta, šteta je golema.

- Prvi nam je korak priključenje struje koja bi trebala biti u ponedjeljak, sanacija puteva, micanje drveća, smeća i onda zatrpavanje, objasnio je Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad. 

Gorko iskustvo 


U susjednom Drnju u Dravsku se ulicu moglo jedino čamcima, no voda se potpuno povukla. Andrijana je sa svojom obitelji došla iz Zagreba u posjet majci no Drava je imala druge planove.

Bilo je jako dramatično, pogotovo s djecom tu. Ujak mi je slabo pokretan, a mama mi je baš to jutro ozlijedila nogu, bilo je baš strašno, opisala je Andrijana Dolenec Burjan, Zagreb. 

- Mi još ne spavamo ovdje zato što moramo još jednu sobu osušiti, a ja mislim da će sve biti dobro, kazala je Elena Burjan, Zagreb. 

Dobro je sada, kažu u obitelji Mihalić, nakon gorkog ovotjednog iskustva. Uzgajaju mliječne krave, ali nekoliko dana mlijeko nisu mogli isporučiti otkupljivaču.

- Prolili smo 2 tisuće litara mlijeka  zbog toga što nije kamion mogao doći da povuče to mlijeko i da ga otkupljivač preuzme, rekao je Matija Mihalić, Drnje. 

Situacija u Podravini 


Više od 5 tisuća ljudi uspjelo je obraniti većinu ugroženih kuća u Podravini, no čak je 70 posto poljoprivrednih površina pod vodom. 

- Do nekih parcela ne možemo doći traktorom tako da ćemo to znati za kojih 15 dana. U svojih 57 godina nisam to doživio od Drave, kazao je Stjepan Antolić, Drnje. 

Velika je šteta i na prometnicama.

- Mi jesmo općina koja ima visok udio vodenih površina i eksploatacijskih polja, a sad kad smo dodali one potopljene površine onda nam je stvarno ostalo malo toga što nije pod vodom, objasnio je Petar Dombaj, načelnik općine Drnje. 

Neke obitelji ne mogu se vratiti 


Voda se povlači i iz Sigeca gdje je 6 obiteljskih kuća bilo poplavljeno. Među njima i ova gospođe Snježane.

- Ne mogu to opisati kako je bilo ružno.Neki veliki samo strah, opisala je Snježana Kolar, Sigetec. 

Neke obitelji još se ne mogu vratiti.

- Pokrenuli smo priču mogućeg nabavka stambenih kontejnera za one kojima je to potrebno, rekao je Ivan Derdić, načelnik općine Peteranec. 

Početkom sljedećeg tjedna očekuje se proglašenje prirodne nepogode u ovih nekoliko općina, a tek će se tada početi procjenjivati šteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!