Višnja Smilović: Gotovo se nitko ne pridržava epidemioloških mjera

25.10.2021.

13:13

Autor: HRT/Hina

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U Međimurskoj županiji evidentiran je porast incidencije oboljelih od COVID-a za više od 2,5 puta, rekla je u ponedjeljak epidemiologinja Višnja Smilović na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Ocijenila je da je epidemiološka situacija loša te je potrebno poštovanje mjera i izbjegavanje okupljanja.

U Međimurju je u protekla 24 sata zabilježena 21 novozaražena osoba koronavirusom, oporavilo se 39 osoba, pa je trenutačno 468 aktivnih slučajeva COVID-a. U Županijskoj bolnici Čakovec je 37 pacijenata oboljelih od COVID-a, u protekla 24 sata hospitalizirano ih je četvero,a  dva su otpuštena.

Epidemiologinja Višnja Smilović rekla je da je razina incidencije na istoj razini kao i u listopadu prošle godine, no, naglasila je, vidljivo je da su se ljudi jako opustili i da se gotovo nitko ne pridržava epidemioloških mjera te se zbog toga bolest širi.

Porast incidencije za više od 2,5 puta

I ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal istaknula je da Međimurska županija bilježi sve veći udio pozitivnih uzoraka, od 30 posto i više, što se odražava i na sedmodnevnu incidenciju koja trenutačno iznosi više od 400 te 14-dnevnu koja se bliži broju 600. 

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić upozorio je da situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije dobra, a brojevi su zabrinjavajući. Načelnik Stožera civilne zaštite Branko Sušec rekao je da je zbog velikog porasta novih slučajeva na udaru sam zdravstveni sustav koji ubrzo, ako se takva situacija nastavi, neće moći odgovoriti na potrebe stanovništva. Situacija je loša, kaže Sušec, i u školstvu.

Iznimno opterećen zdravstveni sustav 

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović rekao je kako se sve veći broj zaraženih reflektira i na sve veći broj hospitaliziranih zbog čega su bolnički i zdravstveni sustav iznimno opterećeni. Osvrnuo se i na mogućnost centralizacije bolničkih ustanova, ocijenivši da sve usluge koje bolnica trenutačno pruža, može zahvaliti lokalnoj upravi koja brže i lakše prepoznaje potrebe zajednice.

Zamjenik župana Josip Grivec dodao je kako je Međimurska županija desetljećima ulagala u svoj zdravstveni sustav, zbog čega se nada da se centralizacija ipak neće dogoditi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!