10:58 / 18.12.2019.

Autor: HRT

Visoki kazneni sud na ocjeni ustavnosti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ako Ustavni sud ocijeni da Visoki kazneni sud zadire u ustavni položaj Vrhovnog suda, naredit će zakonodavcu da to ispravi. U svakom slučaju Visoki kazneni sud ne mogu ukinuti.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da će odluka o ustavnosti osnivanja Visokog kaznenog suda, koji je trebao početi s radom 1. siječnja 2020. biti donesena u razumnom roku, odnosno kroz nekoliko mjeseci.

Komentirajući odluku o pokretanju postupka ocjene ustavnosti zakonskih članaka koji predviđaju osnivanje Visokog kaznenog suda Šeparović je kazao da je takvo rješenje doneseno kako bi se spriječile teške ili nepopravljive posljedice. Ustavni sud će stoga ispitati je li osnivanjem Visokog kaznenog suda narušen ustavni položaj Vrhovnog suda, kao najvišeg suda u državi.

Obaviješteni DSV i Vrhovni sud

- Odgoda ne bi trebala trajati više od nekoliko mjeseci, kazao je Šeparović.
Nakon što je na sjednici u utorak donio rješenje o privremenoj odgodi primjene zakonskih odredbi koje se odnose na osnivanje i početak rada Visokog kaznenog suda, Ustavni sud je o tome obavijestio Državno sudbeno vijeće i Vrhovni sud. Odluka će, dodao je Šeparović, biti javno objavljena sukladno Poslovniku Ustavnog suda, najvjerojatnije u petak. Odluka, naime, nije donesena jednoglasno pa se moraju napisati i tri izdvojena mišljenja.

Do konačne odluke Ustavnog suda po prijedlogu za ocjenom ustavnosti koji su podnijeli SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Orsat Miljenić, neće biti prisege izabranih 11 sudaca. No, Šeparović ističe kako rješenje ne prejudicira konačnu ustavnosudsku odluku. Sve do sada poduzete radnje poput imenovanja sudaca, primljenih službenika i namještenika pravno su valjane, ali se "daljnje radnje vezane uz početak rada suda ne mogu poduzimati do daljnjeg", zaključio je Šeparović.

Bošnjaković: Osnivanje novog suda dobro za ujednačavanje sudske prakse

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je, uoči sjednice Vlade, da je odluka Ustavnog suda o pokretanju postupka ocjene ustavnosti zakonskih članaka koji predviđaju osnivanje Visokog kaznenog suda procesna odluka te poručio da je osnivanje novog suda dobro za ujednačavanje sudske prakse.

- Toga nema nigdje u svijetu i ako pogledamo ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti koji je podnesen - njega je podnijela grupacija, dakle SDP koji su 2014., kada su mijenjali Zakon o kaznenom postupku, sami stavili odredbu da će Visoki kazneni sud biti osnovan 1. siječnja 2020. - ustvrdio je Bošnjaković.

- Smatram da smo ovdje napravili dobru stvar vezano za ujednačavanje sudske prakse. Kad pogledate Zakon o parničnom postupku, tu smo uveli reviziju po dopuštenju i ogledni spor. Dakle, Vrhovni sud će postupati u onim najvažnijim predmetima gdje će ujednačavati sudsku praksu - rekao je. Dodao je da je Vrhovni sud trenutačno žalbeni sud jer odlučuje po žalbama protiv presuda županijskih sudova, a zatim odlučuje o svojoj presudi po izvanrednom pravnom lijeku.Turudić: Dva tjedna premalo za donošenje meritorne odluke

Izabrani sudac novog suda Ivan Turudić kojemu je ministar pravosuđa ranije povjerio i poslove osnivanja Visokog kaznenog suda kazao je kako je Ustavni sud odluku o suspenziji donio jer je zaključio da su dva predblagdanska tjedna premalo za donošenje meritorne odluke. Pritom je dodao kako nije riječ o neuobičajnoj ili dramatičnoj odluci. "Ustavni sud ima i sukno i škare te će donijeti odluku kakvu će donijeti", zaključio je Turudić. Da Vrhovni kazneni sud počne s radom 1. siječnja 2020. podržali su 2014. tadašnji ministar pravosuđa Orsat Miljenić i saborski zastupnik Peđa Grbin. No u ovakvom obliku smatraju ga nepotrebnim i neustavnim.

- Oblik i zadaću Visokog kaznenog suda upravo u ovom sadržaju kakav je trebao stupiti na snagu 1.1.2020. definirala je Vlada Andreja Plenkovića. I definirala ju je na način koji je suprotan Ustavu RH. Zbog toga smo zatražili ocjenu ustavnosti i pozdravljam ocjenu Ustavnog suda da se Visoki kazneni sud suspendira, izjavio je Peđa Grbin

Odluka ustavnog suda neće se dugo čekati, naglašava Miroslav Šeparović. Ako ocijene da Visoki kazneni sud zadire u ustavni položaj Vrhovnog suda, naredit će zakonodavcu da to ispravi. U svakom slučaju Ustavni sud ne može ukinuti Visoki kazneni sud jer ovlast za to nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!