Visoki kazneni sud odbio premještanje suđenja braći Mamić u Zagreb

10.03.2023.

14:01

Autor: HRT/V.G./Hina

 Visoki kazneni sud

Visoki kazneni sud

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Visoki kazneni sud (VKS) odbio je zahtjev braće Zdravka i Zorana Mamića i njihovih suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz NK ''Dinama'' u sklopu zločinačkog udruženja premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu. 

Prizivni sud je izvijestio da optuženici u prijedlogu za prenošenje mjesne nadležnosti upućuju na odluke Ustavnog suda kojima su ukinute prvostupanjska i drugostupanjska presuda osječkog Županijskog suda u drugom predmetu u kojem je također predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić iz istih razloga odredio Županijski sud u Osijeku umjesto zagrebačkog.

I u tim odlukama je u odnosu na podnositelje ustavnih tužbi predmet vraćen Vrhovnom sudu radi određivanja mjesno nadležnog suda, podsjetio je apelacijski sud.

VKS je precizirao da je Vrhovni sud rješenjem iz kolovoza prošle godine u skladu s uputom Ustavnog suda, iako Zakon o kaznenom postupku govori o zajedničkom neposrednom višem sudu, što je Visoki kazneni sud, odredio osječki Županijski sud kao mjesno nadležan.

Suci čija je pristranost dovedena u pitanje više nisu suci


Vrhovni sud u toj odluci, nastavlja VKS ne navodeći identitete sudaca, ističe da suci čija je nepristranost dovedena u pitanje više ne obnašaju sudačku dužnost jer je Zvonko Vekić razriješen na vlastiti zahtjev, dok je Darku Krušlinu izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti.

Stegovni postupak protiv dvaju osječkih sudaca pokrenuo je početkom 2022. predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nakon afere u kojoj ih je osuđeni bjegunac Zdravko Mamić prozvao zbog korupcije. Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom i još dvije osobe.

Kada je presuda postala pravomoćna, Mamić je iz BiH dostavio Uskoku USB stick koji sadrži optužbe na račun sudaca Vekića, Krušlina i Ante Kvesića, a nakon toga je pokrenuta istraga koja je rezultirala uhićenjima sudaca zbog primanja mita i trgovanja utjecajem.

VKS ističe da je u svojem prethodnom rješenju iz travnja 2021., po provedenom subjektivnom i objektivnom testu nepristranosti, utvrđeno da ne postoji niti jedan objektivni razlog sumnje u nepristranost sudaca osječkog suda.

- Sudačka dužnost je osobno povjerena određenom sucu te nije dovedena u pitanje nepristranost preostalih sudaca niti se može upirati u pristranost suda in abstracto, a to što je jedan optuženik iznio optužbe na račun četvorice sudaca, što je rezultiralo pokretanjem stegovnog postupka protiv dvojice od njih, ne predstavlja prihvatljiv argument za sumnju u nepristranost ostalih sudaca tog suda', priopćio je VKS.

U odnosu na tvrdnje optuženika da će se kazneni postupak brže i jeftinije provesti u Zagrebu VKS je istaknuo da prijenos nadležnosti nije privilegij ustanovljen u korist optuženika, slijedom čega troškovi prijevoza od prebivališta odnosno sjedišta odvjetničkih ureda, "ne predstavlja važan razlog za prijenos nadležnosti''.

Optužnica na 700 stranica


U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK "Dinama", koje je na osječkom sudu započelo početkom ožujka 2021. do sada je održana samo jedna rasprava.

Uz braću Mamić, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!