Visoki kazneni sud potvrdio odluku da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti

14.11.2022.

12:57

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zoran Mamić, bivši sportski direktor NK Dinama

Zoran Mamić, bivši sportski direktor NK Dinama

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki kazneni sud odbio je žalbu Zorana Mamića, bivšeg sportskog direktora NK Dinama koji je nakon osuđujuće presude za sudjelovanje u izvlačenju više od sto milijuna kuna iz kluba slijedio starijeg brata Zdravka i pobjegao u BiH, čime je potvrdio prvostupanjsku odluku da će mu se suditi u odsutnosti.


Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda u rujnu je odlučilo o Mamićevu suđenju u odsutnosti, nakon zaključka bosanskohercegovačkih pravosudnih tijela i Ministarstva pravde kako nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između RH i BiH o njegovu izručenju Hrvatskoj.


Sudsko vijeće tada je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je Zoran Mamić u bijegu i nalazi se na prostoru BiH te nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti je izručen Hrvatskoj, a nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi.


S Visokog kaznenog suda u ponedjeljak se doznaje da je odbio žalbu Mamićeva branitelja Mije Goluba koji je, uz prigovor o sudski pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, zatražio da se prvostupanjske rješenje ukine te predmet vrati osječkom sudu na ponovno odlučivanje.

Vijeće tog prizivnog suda pravilnim je ocijenilo rješenje prvostupanjskog suda, kako su u konkretnom slučaju ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, za što je dao jasne, valjane i dostatne razloge, koje u cijelosti prihvaća i drugostupanjski sud.


U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom Sudu započelo početkom ožujka 2021., Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački nogometni klub oštetili za ukupno oko 200 milijuna kuna.


Do sada je održana samo jedna sudska rasprava na kojoj je prisutnim okrivljenicima pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je polovicom ožujka 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u lipnju 2018., te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci.


Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!