14:26 / 03.06.2020.

Autor: HR/HRT/Hina

Visoki prekršajni sud: Thompson nije napravio prekršaj

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

odlučivao je o pokliku "Za dom spremni" na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona "Bojna Čavoglave".
Visoki prekršajni sud donio je odluku da poklik "Za dom spremni" na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona "Bojna Čavoglave" nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira u dvjema spornim izvedbama koje su bile predmet odlučivanja.

Da poklič "za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj, odlučila je većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda u srijedu.

Nakon provedene rasprave, s četiri glasa "za", 15 "protiv" i jednim suzdržanim, odlučeno je da se poklič ''za dom spremni'' ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pravno stajalište koje su suci zauzeli na današnjoj općoj sjednici je obvezujuće za sve suce tog suda pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič "za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme nije prekršaj.

Temeljem te presude koju je danas podržala velika većina sudaca Visokog prekršajnog suda Marko Perković Thomson će poklič "za dom spremni" i dalje moći neometano izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

Na sjednici o kontroverznom pokliču odlučivalo je 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Presuda u slučaju Thompson suprotna je nizu pravomoćnih presuda koje je od 2015. do studenog prošle godine donio Visoki prekršajni sud u kojima su odreda prekršajno kažnjavani oni koji su javno izvikivali ili isticali taj poklič.

U lipnju prošle godine Visoki prekršajni sud je novčano kaznio makarskog pjevača Maria Rosu za izvikivanje pokliča "za dom spremni" na početku izvođenja pjesme ''Bojna Čavoglave'' na koncertu u Makarskoj.

Ustavni sud je u više odluka zauzeo stajalište da je riječ o pozdravu suprotnom temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske.

Evo što je uoči odluke suda poručio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!