18:15 / 21.05.2018.

Autor: S.M./Hina

Visoki trgovački sud odbacio gotovo sve žalbe na rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Visoki je trgovački sud djelomično osnovanom našao tek žalbu Francka i utvrdio uvjetnu tražbinu Francka prema Konzumu u iznosu od 337 milijuna kuna odnosno preinačio rješenje Trgovačkog suda kojim je ta tražina bila osporena.
Visoki je trgovački sud rješenjem odbacio gotovo svih 87 žalbi podnesenih na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o utvrđenim i osporenim tražbinama u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom te većinu žalitelja uputio na parnični postupak.

Od gotovo 90-ak podnesenih žalbi na rješenje kojim su utvrđene i osporene tražbine, Visoki je trgovački sud dijelom prihvatio tek žalbe Francka i tvrtke Berba u dijelu njihovih uvjetnih tražbina, a dijelom je prihvatio i žalbe četvero radnika ili bivših radnika Konzuma, odnosno Tiska kojima je Trgovački sud najprije priznao, a zatim odbacio njihove tražbine. 

VTS navodi da je najčešće riječ o izvanparničnom postupku u kojem nije moguće raspravljati i izvoditi dokaze o osnovanosti ili neosnovanosti tražbine, već je propisan drugi put pravne zaštite, a to je parnični postupak. "Razlozi navedeni u obrazloženju prvostupanjskog rješenja su djelomično jasni i razumljivi te imaju činjeničnu i pravnu osnovu iz koje jasno proizlazi na temelju kojih dokaza je sud prvog stupnja primijenio procesno i materijalno pravo", obrazlaže VTS, koji ocjenjuje i da je zagrebački Trgovački sud na temelju iznesenih činjenica i predloženih dokaza donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama te odlučio i o upućivanju na parnični postupak radi utvrđivanja, odnosno osporavanja tražbine. 

S takvim su obrazloženjima, među ostalim, odbijene su i žalbe koje su na rješenje Trgovačkog suda, kojim su utvrđene i osporene tražbine, kao i priznata ili osporena jamstva, uputili primjerice Agram invest, Adris grupa, Sberbank, Knighthead, itd. te su i ti žalitelji uglavnom upućeni da zbog priznatih ili osporenih tražbina ili jamstava pokrenu parnički postupak.

Visoki je trgovački sud djelomično osnovanom našao tek žalbu Francka i utvrdio uvjetnu tražbinu Francka prema Konzumu u iznosu od 337 milijuna kuna, odnosno preinačio rješenje Trgovačkog suda kojim je ta tražbina bila osporena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!