07:26 / 28.07.2020.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/S.M./HRT

Vizler: Nikome ne šaljite osobne podatke i fotografije kartica

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Razgovarali smo sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost Rolandom Vizlerom iz Ravnateljstva policije.
Nedavno se na društvenoj mreži Facebook, putem njihova messengera pojavila kibernetička prijevara. Prodajom radnih alata nepoznati počinitelji dolazili su do osobnih podataka s platnih kartica građana i krali novac.

- Policija upozorava na prijevare putem Facebooka


Stručnjak za kibernetičku sigurnost Roland Vizler iz Ravnateljstva policije izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" da na internetu treba kupovati u ovlaštenim internet trgovinama, odnosno u webshopovima koji imaju svoju domenu i pravnu osobu iza te domene. Napominje da korisnici svoje osobne podatke i fotografije kartica ne smiju nikome slati.

Vizler pojašnjava da su računalne prijevare oblik kriminaliteta koji je sve učestaliji jer počinitelji, iz relativno sigurnog okruženja svoga doma, na lagan način dolaze do žrtava i varaju kako bi došli do protupravne imovinske koristi i otuđenja osobnih podataka. Facebook ili druge društvene mreže su plodno tlo za pronalazak žrtava jer imaju ogroman broj korisnika, a ondje su često i najjednostavnije prijevare, kazao je Vizler i iznio nedavni primjer.

- Na lažnoj Facebook stranici počinitelji su nudili za prodaju alate. No mogu prodavati i usluge, nuditi lažne kredite, krivotvorenu odjeću, obuću, bilo što. U ovom konkretnom slučaju prodavali su bušilice i druge alate za kućnu radinost. Ljudi su se javljali jer su cijene bile povoljne. Javljali su se putem messengera. Ostavljali su pritom svoje osobne podatke, za dostavu, kazao je Vizler.

Istaknuo je da prevaranti,  ako ste im poslali fotografiju kartice, "dok komuniciraju s vama, istodobno karticu troše za neko on-line klađenje izvan Hrvatske".

- Osim što ostajete bez novca, ostajete i bez svojih osobnih podataka koji se u pravilu koriste u daljnjim kriminalnim aktivnostima, dodaje.

Naveo je i nekoliko pravila koja treba poštovati prilikom kupovine na internetu. Kaže da svaka internet trgovina mora imati domenu. Osim toga, mora imati sigurnosni certifikat. Ako ga nema, internetska stranica je nesigurna i na njoj ne treba kupovati. Također, treba provjeriti da tvrtka po Zakonu o trgovačkim društvima mora imati sve podatke navedene - ime tvrtke, sjedište, temeljni kapital, broj računa. Ali, ako imate samo neki kontakt obrazac, onda je to neka indicija da je sumnjivo. Tamo ne treba kupovati. 

Napominje da  ako su počinitelji u Republici Hrvatskoj, policija ih u pravilu pronađe. Problem je tek ako su iz inozemstva, jer se tada ovisi o suradnji s drugim policijama. U svakom slučaju, ako se dogodi prijevara, odmah to treba prijaviti i policiji i banci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!