18:04 / 19.11.2019.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/P.F./HRT

Vječno pitanje o zločinu i kazni

-

-

Foto: - / -

Život obitelji Soldatić iz Karojbe, malog mjesta u srcu Istre, te se kolovoške večeri zauvijek promijenio.
Jedna večer puna alkohola, zatim tragedija, čiji je sudski epilog izazvao burne reakcije. Igor Soldatić poginuo je kada je tadašnja SDP-ova pročelnica za sport i tehničku kulturu u Gradu Rijeci Vera Begić Blečić ušla u suprotni smjer Istarskog ipsilona i udarila u njegovo vozilo. Iza njega je ostala neutješna obitelj, ali i vječno pitanje o zločinu i kazni. 

Život obitelji Soldatić iz Karojbe, malog mjesta u srcu Istre, te se kolovoške večeri zauvijek promijeino. Maleno mjesno groblje posljednje je počivalište Igora Soldatića. Omiljen sumještanin, vrstan automehaničar, te se večeri sa suprugom i devetogodišnjim sinom iz Rovinja vraćao kući u Umag.

Kako se pokazalo, Riječanka Vera Begić Blečić, nakon zabave s društvom u Umagu, u svoj je automobil sjela s čak 1,92 promila alkohola u krvi. Iako vidno alkoholiziranu, nitko ju nije spriječio u tome. 

- Ona je krečući se tako u suprotnom smjeru prvo udarila u bočno ogledalo vozila škoda kojim je upravljao slovenski državljanin. Nakon toga je nastavila s kretanjem zabranjenim smjerom, udarila u zaštitnu oradu i potom udarila Peugeot kojim je upravljao 41 godišnji hravtski državljanin, ustanovila je istarska policija.

Nakon sudara izašla je iz automobila vidjela da je pokojni Igor živ i nije mu pružila pomoć nego se vratila u svoj automobil, smišljeno sjela na zadnje sjedalo da bi tvrdila kako ona nije vozila, stoji u izvještaju.

Tu je izjavu dala vatrogascima koji su stigli prvi. No nije joj to bio prvi put. U lipnju 2017. u Rijeci je izazvala prometnu nesreću te pobjegla s mjesta događaja. Policija ju je uhvatila pet sati nakon nesreće. Imala je 0,42 promila alkohola u krvi.

Detalja kobne večeri još se živo sjeća svjedokinja koja je tada vozila iza Vere Begić. Iskaz je dala i Državnom odvjetništvu u Puli. No na snimkama koje je ekipa emisije HRT-a Labirint dobila, a koje su u istrazi prikazane svjedokinji, nekih dijelova - nema.

Iz Županijskog državnog odvjetnišva redakciji Labirnta su odgovorili kako su snimke dobili od postaje prometne policije Pula, a oni su je pak dobili od koncesionara istarskog ipsilona - tvrtke BINA Istre. No tko je i zašto kratio snimke, do finalizacije ove reportaže redakcija nije uspjela doznati  Iako su snimke bile dovoljne za podizanje optužnice i iako je Vera Begić Blečić priznala krivnju, za obitelj Soldatić to nije dovoljno. 

Zbog visine kazne, ali i detalja koji nedostaju u slagalici Igorove pogibije, Soldatićima se samo produbljuje razočaranje u pravnu državu i sumnja u snažnu spregu politike i sudstva. 

Iako je pokušala preko posrednika doći do njih, suzama Vere Begić Blečić ne vjeruju.  Pitaju se i kako će osoba lošeg imovinskog stanja platiti vrsne riječke odvjetnike koji su je branili. 

U obitelji Soldatić od stradanja Igora više ništa nije isto. Imanje i kuću gradili su za sinove Igora i Valdija. Danas svoj život dijele na onaj prije i poslije nesreće, u kojem se bore ne samo sa svojom boli, nego i s administracijom. 

Igorova supruga Tanja, ogorčena na sustav, ne želi pred kamere. U iščekivanju pravomoćne presude, obitelji Soldatić ostaje sjećanje. Na jedan neprežaljeni život koji je zbog nesavjesne vozačice prerano ugašen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!