Vjernici na Trsatu obilježavaju blagdan Male Gospe

08.09.2021.

12:57

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Blagdan Male Gospe

Blagdan Male Gospe

Foto: Dnevnik / HRT

Marijanska svetišta i crkve diljem zemlje slave blagdan Male Gospe, odnosno spomendan na rođenje Blažene Djevice Marije. Blagdan se od jutra slavi i na riječkom Trsatu.


U jedno od naših najstarijih marijanskih svetišta - svetište Majke Božje Trsatske, vjernici pristižu od jutra blagdan Male Gospe proslaviti misom, ujedinjeni u molitvi.

- Mi smo došli iz Zagreba da u našem prekrasnom Primorju proslavimo ovaj blagdan. Tih par dana što smo na ovome svijetu ako nemamo uporište, jednu stijenu za koju se možemo držati, teško je živjeti, rekao je Josip iz Zagreba.

Iako blagdan Male Gospe nije zapovjedni blagdan, vjernicima mnogo znači.

- Pomoliti se Majci Božjoj za zdravlje i sreću, rekala je Danica iz Rijeke.

Vjernici iz svih krajeva Hrvatske rado dolaze na Trsat - blagdan su neki već proslavili misnim slavljima tijekom jutra.

- Ovo svetiše mi znači jako puno, da mi neku snagu, drugačiji postajemo kad se vratimo doma, istaknula je Lucija iz Rijeke.

Blagdan Male Gospe počeo se obilježavati još u petom stoljeću u Jeruzalemu i jedan je od rijetkih rođendana koji se slave u Crkvi.

- Zato što želimo proslaviti sve Isusove i Marijanske blagdane. Uz taj rođendan slavimo još i Isusovo rođenje na Božić te rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja. Sve to znači da Crkva podržava život i da u njima vidimo taj Božji znak prisutnosti, miline i blizine, rekao je fra Krunoslav Kocijan, trsatski gvardijan.

U perivoju svetišta blagdan će se večeras proslaviti euharistijskom svečanošću koja počinje u 18.30, a predvodit će ga gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!