18:37 / 03.05.2020.

Autor: I.Z./Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/HRT

Vjernici se vraćaju u crkve

-

-

Foto: - / -

Prazne klupe u crkvama ponovno su popunili vjernici. Ali uz nova pravila i preporuke epidemiologa i pojedinačnih biskupija.
Nakon što su mjesec i pol pratili mise putem interneta, vjernici su se vratili u crkve. Očekivano, bilo ih je manje nego prije epidemije, a većina je poštovala preporuke, prije svega o držanju razmaka.

Prazne klupe u crkvama ponovno su popunili vjernici. Ali - uz nova pravila i preporuke epidemiologa i pojedinačnih biskupija.

- Da paze na svaki detalj, da sve predvide kako bi osigurali maksimalan red i sigurnost, kazao je varaždinski biskup Božo Radoš.

Prije ulaska u crkvu - obvezna dezinfekcija ruku.

- Mjesta su u crkvi označena da ljudi mogu tamo sjesti i razmak je dva metra otprilike između svih sudionika svete mise, rekao je redar Ivan Skočić.

Vjernici su bili informirani u vezi s novim pravilima.

- Nitko nije rekao jednu jedinu riječ kako treba sjediti unutra, ima raspored. Nije nitko bio protiv špricanja, protiv toga. Što smo mu rekli, to su napravili. Stvarno se drže reda, naglasio je kadubrovački biskuptedralni redar iz Đakova Mato Kelbas.

Iako su mise posljednjih tjedana pratili putem televizije i interneta, vjernike je razveselilo to što napokon mogu doći u crkvu.

Prva nedjelja u kojoj je dopušteno održavanje mise uz prisutnost vjernika ujedno je i četvrtva vazmena, odnosno Nedjelja Dobrog pastira.

- Slavimo Nedjelju Dobrog pastira. Koji za sebe kaže da je vrata ovcama. Evo, zašto ne otkriti upravo u toj simbolici i otvorena vrata naših crkava, istaknuo je mons. Mate Uzinić - dubrovački biskup.

Iako su crkve otvorile vrata, HRT nastavlja svakodnevno prenositi mise na svojem Trećem programu.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!