07:14 / 08.09.2019.

Autor: D.M./Hina

Vjernici slave blagdan Male Gospe

Foto: arhiva, Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: arhiva, Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U procesiji u Solinu su i premijer Andrej Plenković te ministri obrane i uprave Damir Krstičević i Ivan Malenica.
Vjernici su proslavili blagdan Male Gospe i hodočastili u marijanska svetišta.

288. zavjetno hodočašće grada Zagreba u Mariju Bistricu okupilo je mnogobrojne vjernike. Mnogi su u bistričko svetište stigli još jučer, puno njih i pješice. Održana je zavjetna procesija od kapele „Ave Maria" do crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca i sveta misa koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima grada Zagreba. Procesiji i misi pridružila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Mnoštvo vjernika okupilo se u Solinu na svečanom obilježavanju blagdana Male Gospe, svečanost je počela procesijom koja je krenula ispred Prasvetišta crkve Gospe od Otoka. Procesiju i misu predvodio je splitsko-makarski mons. Marin Barišić. U procesiji i na misi u Solinu bili su i premijer Andrej Plenković, ministri obrane i uprave Damir Krstičević i Ivan Malenica te saborski zastupnici.

Mons. Marin  Barišić pozvao je u propovjedi odgojno-obrazovne djelatnike da se zauzmu za kršćanske vrijednosti te da ne dopuste da im briga zbog uvođenja novih metoda učenja, zasjeni "osobu učenika", njegova pitanja i potrebe. Želimo li, dodao je, da škola u našem društvu bude doista škola za život, onda smo "mi odrasli učitelji za takvu školu", pozvani biti svjedoci cjelovita pogleda na život koji uključuje i obrazovanje i odgoj, odnos prema Bogu i čovjeku. Kazao je kako je naš identitet određen naslijeđem, ali i novošću kojoj se odgojem i obrazovanjem otvaramo.

Na Barišićevu propovijed osvrnuo se premijer Plenković.

- Mislim da je istaknuo važna, vrijedna, identitetska pitanja koje trebaju biti i jesu dio našega kurikuluma i reforme s kojom krećemo od sutra. Isto tako i važnost svih onih ključnih hrvatskih aspekata - i tradicije i jezika i povijesti i kulture i vjere, rekao je Plenković.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!